Reise med gravide

Par som rusler på strand

Nordmenn reiser som aldri før, både privat og i forbindelse med jobb. Mange kvinner har derfor behov for å vite hvor og hvordan man kan reise, dersom man er gravid eller planlegger å bli det. I de fleste tilfeller kan gravide reise sikkert, også til eksotiske reisemål. Men det er viktig å være oppmerksom på en rekke forhold spesielt når det gjelder forsikring, vaksinasjon og medisin.
Der er også egne regler for gravide som skal reise med fly. Og sist, men ikke minst, skal man være forsiktig med en del aktiviteter som dykking, utflukter til fots og vannsport som stiller særlige krav til fysikk, når man er gravid.

Overskrift: Forsikringsforhold

Selv om en normal graviditet ikke er en sykdomstilstand, vil den vanligvis medføre at den gravide har vært hos lege eller henvist til undersøkelse på sykehus i løpet av de to siste månedene før avreise. Når dette er tilfelle, er man ifølge reiseforsikrings-betingelsene ikke dekket, med mindre man har sikret seg en 'forhåndsgodkjennelse' fra forsikringsselskapets leger. Derfor anbefales gravide å sikre seg en skriftlig 'forhåndsgodkjennelse' før avreise.
Det er generelt ikke forsikringsdekning for syke- eller fødselshjelp fra begynnelsen av svangerskapets 9. måned og senere.

Overskrift: Vaksinasjoner og medisin

Overskrift: Flyreiser

Vær sikker på at du kommer deg hjem. De fleste flyselskaper tillater kun gravide kvinner å fly til og med uke 36, forutsatt at graviditeten har vært ukomplisert. (3, 4). Ifølge IATAs retningslinjer tillates gravide å fly i uke 36-38 dersom flytiden ikke er over 4 timer. Flyselskapene sier normalt nei til å fly gravide som tidligere har født for tidlig (før termin) eller har hatt blodpropper i venene. Vær oppmerksom på at disse forholdene også gjelder hjemtransporten. Dersom man er gravid i syvende måned ved avreise, kan man altså risikere en blank avvisning hvis man ved hjemreisen er i åttende eller niende måned.

Overskrift: Drikk rikelig og sørg for å være i bevegelse

Luftfuktigheten i passasjerflyenes kabiner holdes på kun 8%, og gravide kvinner bør derfor drikke rikelig, spesielt på lange turer.
Siden gravide har økt risiko for betennelse og blodpropp i benenes vener bør hun unngå å sitte stille for lenge. Den gravide bør derfor ha et sete ved gangen og bevege seg omkring så mye som mulig, minst 15 minutter per time. Man kan også supplere med venepumpe-øvelser. Det samme gjelder naturligvis også ved lange bil- og bussturer.


Overskrift: Ikke all medisin er bannlyst ved reisesyke

Gravide generelt bør, så langt det er mulig, unngå medisin, men dersom man plages mye av reisesyke finnes det likevel hjelp å få. Cyclizin (Marzine), promethazin (Phenergan), meclozin (Postafen), cinnarizin (Sepan) og chlorcyclizin (Trihistan) kan alle anvendes under svangerskapet. Derimot bør diphenhydranin (Anautin) unngås, spesielt i første og tredje trimester.


Overskrift: Bruk sikkerhetsbelte

Man anbefaler alle gravide å bruke sikkerhetsbelte i både fly og biler, men at det strekkes så lavt som mulig over bekkenet. Risikoen ved å bruke sikkerhetsbeltet anses for mindre enn å ikke bruke det.


Overskrift: Spesielle graviditetsrisikoer

Overskrift: Faresignaler for gravide


Overskrift: Vaksinasjoner og graviditet


Noen vaksiner er basert på levende virus eller bakterier. Denne type vaksiner frarådes generelt gravide, da virus eller bakterier i verste fall kan komme i kontakt med fosteret via morkaken.
Man bør allikevel veie risikoen ved å bli vaksinert opp imot risikoen ved å la være. Hvis man da ikke velger å la være å reise. Uansett er det en beslutning som kun kan tas av den gravide selv, etter utførlig informasjon fra hennes lege.

Overskrift: Malariaforebygging hos gravide og ammende

Klikk her


Overskrift: Diaré og graviditet

Forebyggelse av diaré

Desinfeksjon av vann gjøres best ved koking av vannet. Kjemiske midler til desinfeksjonen frarådes generelt. Spesielt nevnes at desinfeksjonsmidler som inneholder jod, hvor jodinnholdet langt overstiger den anbefalte grenseverdi for gravide, frarådes.
Forebyggende antibiotika anbefales ikke til generelt bruk, men melkesyre-bakterier har en viss forebyggende effekt mot turistdiaré. Bismutpreparater frarådes gravide, selv om stoffene kun i liten grad tas opp fra tarmen.

Behandling av diaré

Det viktigste i behandlingen av diaré er å erstatte den tapte væsken. Det anbefales rehydreringsvesker som inneholder glukose, NaCl, KCl, natriumcitrat eller hydrogenkarbonat for eksempel i form av Revolyt pulver oppløst i kokt vann i en mengde på 2,5 l/døgn pluss 100-200 ml etter hver diaré.

Ampicillin eller erythromycin er effektiv mot mange av de mageinfeksjoner som skyldes bakterier. Stoffer som tetracyclin, sulfonamider med trimethoprim og de nye quinoloner, må ikke gis til gravide. Metronidazol eller tinidazol som normalt brukes mot amøbe-dysenteri og giardiasis, frarådes gravide, da disse stoffene i forsøk med mus og rotter, har fremkalt mutasjoner i genene.

Diaré-stoppende midler (Obstipantia) behandler kun symptomet og kan maskere alvorlige lidelser, derfor bør de generelt kun anvendes kortvarig. Midler som inneholder loperamid (Imodium, Propiden og Travello) eller diphenoxylat (Retardin), frarådes gravide på grunn av manglende erfaring.


Etter et opplegg av Kai Tullin, praktiserende lege. Oppdatert av Kristian Sæthre, lege Sist oppdatert: 2014.