Mat til små barn (1-3 år)
Av Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog
Matvanene blir til
Barn over ett år kan spise den samme maten som familien forøvrig. Når barnet ikke lenger får spesiallaget mat, er det en fordel at du tenker igjennom hvilke matvaner du vil gi barnet ditt. Maten barnet får skal gi kroppen alle de næringsstoffene den trenger. Gode matvaner vil medvirke til at barnet senere i livet vil kunne oppnå god helse og trivsel.
Variért, sunn kost fra starten
En sunn kost skal være så variert som mulig, men barnets grunnkost skal bestå av brød, poteter og melk. Dette er billige matvarer som gir oss de fleste næringsstoffene vi trenger.
Brødet skal være grovt, og smurt med litt plantemargarin, samt enkelt pålegg som ost, leverpostei, pølse, skinke, banan ol. Til brødmaten bør de minste få H-melk.
Poteter vil være basis i middagen til å begynne med, sammen med moste grønnsaker, og noe kjøtt, fisk, innmat eller egg.
Grønnsaker og frukt skal gi vitaminer
(spesielt vitamin A og vitamin
C) og er med på å sette farge og
smak på maten. Rimelige grønnsaker, som gulrot, kålrot og kål er like verdifulle som dyrere sorter.
Hvor mye mat trenger barnet?
Friske, normalvektige småbarn har vanligvis et energiforbruk på 900 - 1700 kcal daglig. Behovet for mat vil variere med barnets alder, kroppsvekt og aktivitet, men man regner med et energibehov tilsvarende 100 kcal per kg kroppsvekt per dag.
Måltidsrytme
Små barn spiser ikke så mye om gangen, så det er viktig at de får flere små måltider. Legg opp til fire hovedmåltider, som resten av familien og gjerne et mellommåltid i tillegg.
Kostforslaget under er tilpasset måltidsrytmen til barnehagebarn. Barn som spiser tidligere middag, bør få mellommåltidet om ettermiddagen
i stedet.
Frokost |
|
Formiddag |
|
Mellommåltid |
|
Middag |
|
Kvelds |
|
Annet |
|
Noe godt?
Sukker, snop, snacks og mineralvann inneholder mye energi og lite næringsstoffer. Denne typen mat fyller opp i små mager og vil kunne ødelegge appetitten. Den bør derfor unngås i det daglige og heller spares til helg og fest.
Alternativt "hverdags-snop" kan være f.eks. eplebåter, bananbiter, druer, rosiner, bokstavkjeks og popcorn.
Oppdatert av: Kristian Sæthre, lege
Sist oppdatert: 17.01.2008