Fakta om krom

Generelt om krom

Mens vitaminer er molekyler sammensatt av et ulikt antall atomer, er krom et grunnstoff, det vil si ett enkelt atom. Siden behovet for krom er veldig lavt, betegnes det som et sporstoff. Sammen med vitaminer utgjør sporstoff gruppen av mikronæringsstoffer.

Hva bruker kroppen krom til?

Hormonet insulin transporterer sukker fra blodet inn i kroppens muskel- og fettceller. Man tror at krom inngår i stoffet "Glukose Toleranse Faktor", som fungerer som hjelpestoff til insulin. Det vil si at krom skal hjelpe til å holde blodsukkeret nede.

Hvor finnes krom i kosten?

Generelt finnes krom i mange forskjellige matvarer, men i små mengder. Det er nødvendig å spise variért for å få dekket behovet.

Krom finnes i kjøtt, innmat, nøtter, mandler, tørkede aprikoser, sopp, brokkoli, fullkornsprodukter, ølgjær og skalldyr. Krom fra grønnsaker opptas ikke like godt som krom fra for eksempel kjøtt og skalldyr.

Hvor mye krom må jeg ta?

Det anbefales et daglig inntak på minimum 50 milligram.

Hva er symptomene på krommangel?

Kun tre sikre tilfeller av krommangel er funnet, alle etter måneder eller år med kunstig tilførsel av ernæring, for eksempel ved hjelp av sonde, drypp eller lignende.

Visse undersøkelser tyder på at krommangel medfører nedsatt funksjon av insulin, og altså forhøyet blodsukker og sukkertap gjennom urinen.

Krommangel spiller ingen rolle ved sukkersyke. Det er likevel ingen holdepunkter for at krommangel spiller noen rolle ved diabetes, og det kan derfor ikke anbefales som kosttilskudd.

Hva er symptomene på for høyt inntak av krom?

Selv svært høyt inntak av krom har ikke medført forgiftning. Personer som utsettes for krom i forbindelse med industrielt arbeid risikerer eksem og økt risiko for kreft.

Hva bedrer opptak av krom?

C-vitamin øker opptaket av krom. Det kan derfor være en fordel å innta tilskudd av vitamin C samtidig med kromtilskuddet.

Skrevet av Mette Helvik Morken, klinisk ernæringsfysiolog.


Relevante artikler