Pass deg for sola

Skrevet av Atle Klovning, spesialist i allmennmedisin

Snøblindhet

Hvis man ikke er nøye med å beskytte øynene mot sterkt sollys, kan det oppstå en irritasjon og ødeleggelse av hornhinnens ytterste lag.

Det dannes svært små blærer som brister og etterlater sår. Disse sårene er meget smertefulle, men leges i løpet av et par døgn.

I snødekte landskap utsetter man øynene for mer solstråling enn vanlig fordi strålene fra sola reflekteres i snøen. Derfor bruker man også betegnelsen snøblindhet om denne typen skade. Snøblindhet kan unngås dersom man bruker et par gode solbriller med UV-filter.

Solforbrenning

Når man oppholder seg høyt oppe i snødekte omgivelser, intensiveres solas stråling kraftig. Dermed øker risikoen for at sola skal ha skadelige virkninger. Dette kan likevel unngås ved ganske enkle forholdsregler.

Solas skadelige virkning skyldes ultrafiolett stråling. Strålingen deles inn i UVA og UVB, og det er den siste typen som spesielt øker risikoen for utvikling av hudkreft.

En solforbrenning skyldes for langvarig eksponering for sollys. De første symptomene er uttalt rødme, ømhet og en brennende fornemmelse i huden. I kraftige tilfeller kan det oppstå blærer i huden. Etter noen dager går blærene over til flass.

Hvilken solfaktor skal jeg bruke?

For å unngå de skadelige virkningene av solstrålene bør man bruke en solkrem med minst faktor 15. Solkremer fås i forskjellige typer, og de beskytter spesielt mot UVB - stråling.

Solfaktoren angir hvor mye lengre en kan oppholde seg i solen før huden blir rød. Man kan altså oppholde seg 15 ganger lengre i solen hvis man bruker faktor 15 enn hvis man ikke bruker faktor i det hele tatt.

Kremen smøres på 30 til 45 minutter før man skal ut i sola. I løpet av dagen må man smøre seg hyppig, minst annenhver time.

Undersøkelser har vist at solforbrenninger i barnealder har betydning for senere utvikling av hudkreft (malignt melanom). Det er derfor spesielt viktig å beskytte barna godt. Man skal bruke kremen flittig, og minst bruke faktor 20.

Les mer om barn i sola.