Beskytt barna dine mot solen!

5 gode råd
- Små barn skal alltid være i skyggen
- Unngå å være i solen mellom klokken 12 og 15
- Oppsøk skygge
- Lette klær og en hatt har god beskyttelse
- Bruk solkrem med høy faktor til barn
Sol og hudkreft
Vi har nok alle en oppfatning av at det både er sunt og godt å være ute om sommeren. Dette stemmer også - bare man gjør det med måte. Solstrålene kan nemlig også være skadelige for huden din. Det er de såkalte UV-strålene i sollyset som kan skade cellene, spesielt hvis man blir solbrent. Etterhvert kan det akkumuleres småskader som kan utvikle seg til hudkreft:
- Unngå å bli solbrent. Solbrenthet går tilsynelatende vekk, men kan senere bryte ut som hudkreft, eventuelt som føflekkreft
- Antall hudkrefttilfeller er fordoblet de siste tiårene, og den viktigste årsaken til det er for mye sol.Enten du ligger på stranden eller oppholder deg i direkte sollys andre steder
Å bli brun er helt naturlig. Huden vil danne et pigment når solen treffer den, og dette beskytter mot de skadelige UV-strålene. Men i løpet av vinteren mister man brunfargen.
- Derfor skal man være ekstra forsiktig i solen om våren
- Det å være brun er ingen garanti mot å utvikle hudkreft senere i livet
Hvorfor er det viktig å beskytte barna mot solen?
- Spesielt de minste barna tåler lite sol og må beskyttes godt. De bør helst ikke oppholde seg i direkte sol. Barn i denne aldersgruppen oppholder seg gjerne fra fem til syv ganger så mye i solen som voksne.
- Det er vondt å bli solbrent, men man legger først merke til det når dette er for sent. Spesielt barna, som løper rundt og leker i solen, merker ikke at huden begynner å svi litt - den lette sommerbrisen sammen med vannet kjøler kanskje ned huden så den ikke virker så varm
- Noen barn er følsomme overfor sollys og kan få utslett, soleksem
Du skal passe på barna dine når solen skinner. Ikke bare for å unngå ubehagelig solbrenthet, men også for å fjerne den viktigste risikofaktoren for hudkreft.
Hva er de viktigste signalene? Beskytt deg før det er for sent
- Varme. Huden er varm å ta på. Også når man prøver å kjøle den ned med vann
- Rød hud
- Ømhet
- Huden begynner å svi litt
Den røde huden kan være vanskelig å se i begynnelsen. Rødheten blir ikke tydelig før det har gått litt tid. Du kan prøve å trykke på huden med fingerspissen, for eksempel på skulderen. Når du tar vekk fingeren, vil det være et hvitt område som fort blir rødt igjen. Nå bør du overveie å dekke til huden.
Slik beskytter du barna dine
- Veldig lyse og bleke barn kan bli brent etter kort tid i solen
- De minste barna skal ikke utsettes for direkte sollys
- Når barnet ikke utsettes for direkte sollys, er det sjelden nødvendig med solkrem. Vil du sikre deg mot gjenskinnet fra sanden eller havet, så smør litt solkrem på kinnene, nesen og håndryggene.
- Større barn kan beskyttes med solkrem
- En halv hånd med krem ( ca. 20 ml.) er nok, når hele barnet skal smøres inn
- Husk at kremen går lett av igjen - ikke kun når barnet bader, men også når det svetter eller tørker seg med et håndkle
- Smør igjen!
- Solkrem er helt ufarlig. Men i noen tilfeller kan man bli allergisk overfor for for eksempel parfymen eller konserveringsmidlet i kremen.
- Det er ikke rapportert skadevirkninger ved bruk av solkrem til barn
- Gravide bør være forsiktige med å "steke" seg for mye i solen. Huden tar da en stor del av blodsirkulasjonen, og den gravide kan bli overopphetet. Fosteret kan lide under dette.
Hva du bør vite om solkrem
Det finnes to metoder å angi solfaktorstyrken på, den amerikanske (SunProtectionFactor SPF) og den europeiske. Generelt kan man si at det amerikanske "tallet" er ca. dobbelt så stort som det europiske, dvs. at en amerikansk faktor åtte svarer til en europeisk faktor fire.
Vær derfor oppmerksom på hvilket faktor-tallsystem som er brukt. Er du i tvil, spør betjeningen.
- Virkningen av produktet avtar med tiden, og virkningen av solkremen er vesentlig redusert etter en time eller to
- Husk: Selv om det er overskyet, vil 30 - 50 prosent av UV-strålene trenge igjennom, slik at man fremdeles kan bli brent
Hva gjør man hvis man har blitt solbrent?
Solbrenthet er en forbrenning fremkalt av solen. Som regel er det snakk om første-grads forbrenninger, enkelte ganger andre-grads forbrenninger.
Hva kan du selv gjøre?
For å lindre, kan man kjøle ned området med lunkent vann (ca. 25 grader) i en halv til en time. Vær forsiktig med barn, de kan bli veldig kalde.
Du kan bruke en smertelindrende gele. Har du blitt veldig rød, kan du bruke hydrokortisonkrem 1%. Begge deler kan kjøpes reseptfritt på apoteket.
Kontakt legen din hvis
- Huden blir voldsomt rød
- Du har sterke smerter
- Hvis det dannes blærer
- Hvis spedbarn eller mindre barn blir brent i solen
Etter et opplegg av Eric Olesen, lege og Carl J.Brandt, lege.