Beskytt barna dine mot solen!

Barn i sol

5 gode råd

Sol og hudkreft

Vi har nok alle en oppfatning av at det både er sunt og godt å være ute om sommeren. Dette stemmer også - bare man gjør det med måte. Solstrålene kan nemlig også være skadelige for huden din. Det er de såkalte UV-strålene i sollyset som kan skade cellene, spesielt hvis man blir solbrent. Etterhvert kan det akkumuleres småskader som kan utvikle seg til hudkreft:

Å bli brun er helt naturlig. Huden vil danne et pigment når solen treffer den, og dette beskytter mot de skadelige UV-strålene. Men i løpet av vinteren mister man brunfargen.

Hvorfor er det viktig å beskytte barna mot solen?

Du skal passe på barna dine når solen skinner. Ikke bare for å unngå ubehagelig solbrenthet, men også for å fjerne den viktigste risikofaktoren for hudkreft.

Hva er de viktigste signalene? Beskytt deg før det er for sent

Den røde huden kan være vanskelig å se i begynnelsen. Rødheten blir ikke tydelig før det har gått litt tid. Du kan prøve å trykke på huden med fingerspissen, for eksempel på skulderen. Når du tar vekk fingeren, vil det være et hvitt område som fort blir rødt igjen. Nå bør du overveie å dekke til huden.

Slik beskytter du barna dine

Hva du bør vite om solkrem

Det finnes to metoder å angi solfaktorstyrken på, den amerikanske (SunProtectionFactor SPF) og den europeiske. Generelt kan man si at det amerikanske "tallet" er ca. dobbelt så stort som det europiske, dvs. at en amerikansk faktor åtte svarer til en europeisk faktor fire.

Vær derfor oppmerksom på hvilket faktor-tallsystem som er brukt. Er du i tvil, spør betjeningen.

Hva gjør man hvis man har blitt solbrent?

Solbrenthet er en forbrenning fremkalt av solen. Som regel er det snakk om første-grads forbrenninger, enkelte ganger andre-grads forbrenninger.

Hva kan du selv gjøre?

For å lindre, kan man kjøle ned området med lunkent vann (ca. 25 grader) i en halv til en time. Vær forsiktig med barn, de kan bli veldig kalde.

Du kan bruke en smertelindrende gele. Har du blitt veldig rød, kan du bruke hydrokortisonkrem 1%. Begge deler kan kjøpes reseptfritt på apoteket.

Kontakt legen din hvis


Etter et opplegg av Eric Olesen, lege og Carl J.Brandt, lege.


Relevante artikler