Flass

Hva er flass?

Huden vår fornyes kontinuerlig og de døde hudcellene blir avstøtt som flass. Vi har alle sammen flass, men noen mennesker har så mye flass at det blir et problem i hverdagen.

I de verste tilfellene er flass som en hudsykdom å regne og kalles da for seboreisk eksem eller seboreisk dermatitt.

Hvordan oppstår flass?

Mange mennesker tror feilaktig at flass skyldes at hodebunnen er for tørr. Derfor lar de være å vaske håret fordi de er redde for at sjampoen skal tørke ut hodebunnen ytterligere.

Bakgrunnen for flass er imidlertid den ovennevnte hudsykdommen. Man kan ha seboreisk dermatitt i meget varierende grad, fra milde tilfeller som kun gir plager om vinteren, til verre tilfeller som gir plager også på andre områder av kroppen i form av utslett.

Ved seboreisk dermatitt får huden et fettet utseende med flass, rødme og kløe i de såkalte seboreiske områdene: Hodebunnen, i ansiktet omkring nesen, kinnene, øyenbrynene, ørene og eventuelt på overkroppen. Lidelsen forverres om vinteren, mens solen på sommeren har en lindrende effekt.

En hudsopp som heter Pityrosporum ovale spiller en viktig rolle som forverrende faktor. Man kjenner ikke den nøyaktige mekanismen, men behandling rettet mot soppen minsker flassproblemene.

I tillegg til årstidene har også stress og alvorlige sykdommer en tendens til å spille inn på flassdannelsen.

Kan man forebygge flass?

Det kan være vanskelig å unngå de utløsende faktorene, men man kan holde flassen i sjakk.

Hva kan jeg selv gjøre?

Sollys eller solarium har god effekt på seboreisk dermatitt, men overdreven soling frarådes fordi det øker faren for å utvikle hudkreft.

Hvilke behandlingsmuligheter finnes det?

Behandling med en reseptfri sjampo er en mild og ofte effektiv behandling. Fungoral/Ketokonazol er en gammel slager.

Hvis dette ikke hjelper kan legen forskrive en reseptbelagte sjampoer med soppdrepende midler.

Etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege


Relevante artikler