Hårtap hos menn

Hårtap

Hva er hårtap hos menn (androgen alopeci)?

Dette er den mest alminnelige formen for hårtap. Den skyldes en arvelig betinget overfølsomhet for mannlig kjønnshormon i bestemte områder av hodebunnen.

Tradisjonelt har skallethet vært sett på som tegn på alder, svakhet og impotens. Skallete menn var ufarlige og deltok ikke lengre i konkurransen om kvinnene. Skallete menn hørte ikke hjemme i soveværelset eller på slagmarken.

Dette synet på skallethet har endret seg gjennom årene. Nå kan en glattbarbert isse være tegn på virilitet.

Hvordan oppstår hårtap hos menn?

Mange menn har noen områder i hodebunnen som er spesielt følsomme overfor det mannlige kjønnshormonet androgen. Kjønnshormonet får hårsekkene som hårene gror i til å skrumpe inn. Til slutt blir hårsekkene så små at de hårene som felles ikke blir erstattet. Hårsekkene er fortsatt i live, men makter ikke lenger oppgaven å produsere nye hår.

Tilstanden starter i 20-30 års alderen og følger et karakteristisk mønster. Først utvikles det høye tinninger, så hårgrensen får en slags M-form. De hårene som er igjen er ofte finere og gror ikke like raskt som før.

Etterhvert blir håret tynt også på toppen av hodet og til slutt når de to vikende hårgrensene sammen og danner den karakteristiske skallete issen med en hesteskoformet hårkrans rundt hodet.

Kan man forebygge hårtapet hos menn?

Tendensen til hårtapet er rent genetisk. Hvis du har de følsomme områdene i hodebunnen, vil du i større eller mindre grad miste håret.

Legen kan tilby medisinsk behandling som kan forbedre situasjonen hos noen.

Hva kan man selv gjøre?

Ta stilling til hva slags følelser hårtapet vekker hos deg.. Hårtap rammer en meget stor del av den mannlige befolkningen og reaksjonene blant de berørte er vidt forskjellige.

Du kan akseptere det som det helt naturlige fenomenet skallethet er. Kanskje du til og med kan vende skalletheten til din fordel med å barberere resten av håret du har på hodet vekk. Du kan prøve å kamuflere det skallete området med det håret du har igjen eller du kan anskaffe en tupé. Du kan prøve medisinsk behandling, som skissert nedenfor. Du kan spare penger og få foretatt en hårtransplantasjon.

Hvilke behandlingsmuligheter finnes det?

Generelt betraktes skallethet som et helt naturlig fenomen og ikke som en sykdom. Hvis du selv vil forsøke å gjenvinne hårprakten vil du i de fleste tilfellene selv måtte betale for hele den langvarige og dyre affæren.

Medisinsk behandling.

Finasterid er et legemiddel som bl.a. brukes for å behandle androgen alopeci (hårtap) hos menn. Medikamentet har egentlig indikasjon for behandling av forstørret prostata. Medikamentet er en form for anti-testosteron.

Finasterid virker ved å hemme omdannelsen av mannlig kjønnshormon til det hormonet som sannsynligvis er direkte ansvarlig for hårtapet. 86% av brukerne i de innledende undersøkelsene fikk ny hårvekst, men middelet kan hos enkelte brukere føre til nedsatt sexlyst og impotens.

Hudlegen kan komme opp med behandling med andre midler, f.eks. et liniment som smøres over hodebunnen.

Behandling med plastisk kirurgi.

Hvis man virkelig ønsker å gjenskape hårprakten, er kirurgi den eneste virkelig sikre løsningen. Kirurgien er i konstant utvikling og metodene til gjenskaping av hårvekst blir stadig bedre.

Hårtransplantasjon, hvor kirurgen flytter ikke følsomme hår fra nakken opp på hodet, er best egnet til menn hvor hårtapet er begrenset til den forreste delen av hodebunnen. Om du er egnet til hårtransplantasjon avhenger dessuten av alder, hårfarve, arten av hårtap, om du har stritt eller krøllet hår og så videre.

Fjerning av en del av hodebunnen, er best egnet til menn med en liten, klart avgrenset bar flekk på toppen av hodet.

Lappekirurgi eventuelt kombinert med strekking av den hårbærende hodebunnen kan også brukes ved mer lokale områder med hårtap.

Hårtap hos kvinner.

Også kvinner kan lide av hårtap, særlig hvis skallethet er meget utbredt blant mennene i familien.

Den kvinnelige varianten er som regel begrenset til toppen av hodet og kun sjeldent utvikles total skallethet.

Utover den ovenfor skisserte behandlingen, kan kvinner ha nytte av antiandrogener (stoffer som hemmer effekten av mannlig kjønnshormoner). Det finnes p-piller som har den funksjonen.

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege.


Relevante artikler