Mannens seksuelle reaksjoner

Av: Haakon Aars, lege

Overskrift: Hva er seksuelle følelser?

Seksuelle følelser kommer innenfra og er en del av selve livet. Hverken bønner, besvergelser eller kalde avvisninger kan fjerne seksuelle fornemmelser eller hindre dem i å komme til uttrykk på en eller annen måte.

Sex er en like naturlig og nødvendig del av livet, som sult og tørst er et uttrykk for livsnødvendige behov.

Overskrift: Hva er seksuell stimulasjon?

Overskrift: Hva er mannens seksuelle reaksjoner?

Mannens seksuelle reaksjoner kan deles i fire: Først kommer opphisselsesfasen med stigende seksuell opphisselse. Så kommer platåfasen, som er en kort pause før orgasmefasen med utløsningen. Til sist kommer avslapningsfasen.

I begynnelsen føler du deg veltilpass og varm i huden mens musklene i kroppen din spennes behagelig. Det strømmer blod til kjønnsorganene så du får reisning. Pungen trekker seg sammen, fortykkes og rynkes, mens testiklene rykker opp mot skrittet.

En dråpe klar smørevæske kan vise seg på spissen av penis mens forhuden glir tilbake (hvis man ikke er omskåret). Brystvortene hever seg kanskje og blir faste.

Samtidig stiger pulsen og blodtrykket. Du kan merke at blodet dunker i årene dine. Penis vokser, dunker og hopper litt i takt med pulsen.

Hodet på penis hever seg ytterligere, blir mørkere og nærmest purpurrødt.

Du begynner å puste fortere, huden på kroppen og i ansiktet får ytterligere farge og varme. Du begynner kanskje å svette. Spenningen i musklene fra ansiktet og hele veien ned over kroppen økes.

Etter hvert blir den seksuelle spenningen og lystfølelsen så stor at orgasmen nærmer seg. Utløsningen kan ikke lengre holdes tilbake og sæduttømmelsen begynner. Sæden kommer støtvis i 3 - 5 - 8 eller flere støt med knapt ett sekunds mellomrom - ganske rytmisk på grunn av helt ufrivillige sammentrekninger i musklene i bekkenbunnen og omkring endetarmsåpningen.

Før dette har sæden samlet seg i øverste del av urinrøret, klar til avgang når den endelige utløsningen kommer. Sæden består av sædceller som kommer fra testiklene og av sædvæske som hovedsakelig stammer fra den kastanjestore blærehalskjertelen med små sædblærer som ligger under og bak urinblæren høyt i underlivet. Fra blærehalskjertelen er det forbindelse til øverste del av urinrøret så sæden kan komme ut den veien. Sæden har altså ikke noe med urin å gjøre selv om den kommer ut samme vei.

Etter utløsningen merker mannen veldig fort en inderlig tilfredsstillelse og ro. Reisningen avtar hurtig, penis blir bløt, testiklene vender tilbake til deres vanlige hvilestilling, kroppen og musklene slapper av og pulsen, blodtrykket og pusten blir rolig.

Trøtthet siger over en, og er det sent på dagen faller mange menn i søvn.

Overskrift: Kan man ha sex flere ganger etter hverandre?

Etter opplegg av Erik Fangel Poulsen , spesialist. Oppdatert i 2000


Relevante artikler