Kvinnens seksuelle reaksjoner, G-punktet

Skrevet av Haakon Aars, lege

Overskrift:Hva er seksuelle følelser?

Seksuelle følelser kommer innenfra og er en del av selve livet. Hverken bønner, besvergelser, kalde avvisninger eller formaninger kan fjerne seksuelle fornemmelser eller hindre dem i å komme til uttrykk på en eller annen måte.

Sex er en like naturlig og nødvendig del av livet, som sult og tørst er et uttrykk for livsnødvendige behov. Og det er like naturlig for kvinner som for menn.

Overskrift: Hva er seksuell stimulasjon?

Mens de seksuelle fornemmelsene altså kommer innenfra og er en del av det å leve, kommer den seksuelle stimulasjonen utenfra. Det kan være noe du ser, hører, leser eller merker på kroppen din.

Tanken alene kan være tilstrekkelig. Kvinner kan godt få seksuelle fornemmelser og merke fuktighet i skjeden og skrittet, eller varme fornemmelser i kroppen - uten å bruke hånden eller andre hjelpemidler - bare ved å lukke øynene og tenke intenst på noe seksuelt pirrende.

Overskrift: Hva er kvinnens seksuelle reaksjoner?

Kvinnens seksuelle reaksjoner kan deles i fire: Først kommer opphisselsesfasen med stigende seksuell opphisselse. Så kommer den såkalte platåfasen som er en kort "pausefase" før orgasmefasen med utløsningen. Til sist kommer avslapningsfasen.

Det begynner med at du føler deg veltilpass og varm i huden, mens musklene i kroppen spennes på en behagelig måte. Det strømmer blod til kjønnsorganene slik at kjønnsleppene dine svulmer litt opp. Klitoris vokser litt, fra kanskje ertestørrelse og til det dobbelte. Du kan merke hvordan skaftet på klitoris, som kan føles gjennom huden foran eller over klitoris, blir fastere og kanskje litt tykkere.

Du kan også merke at du blir våt mellom kjønnsleppene fordi det kommer smørevæske fra små kjertler, og fordi skjedeveggen skiller ut væske. Allerede et halvt minutt etter at den seksuelle stimulasjonen er begynt, blir slimhinnene våte hos mange kvinner.

Pulsen og blodtrykket stiger. Du merker kanskje at blodet dunker i årene, i skrittet og omkring klitoris. Fargen på slimhinnene - især på de små kjønnsleppene - blir mørkere og kan nesten bli purpurrøde.

Brystene svulmer opp - hos noen kvinner mer og hos andre mindre. Brystvortene kan også heve seg og bli spente.

Etter hvert når den seksuelle spenningen sitt maksimum. Samtidig svulmer nederste tredjedel av skjedeveggen opp, mens plassen i toppen av skjeden økes. Livmoren løftes ufrivillig oppover og forstørres uten at du merker det.

Til gjengjeld blir skaftet på klitoris mindre og den ytterste delen av klitoris blir nesten gjemt i de svulmende kjønnsleppene.

Du begynner å puste fortere, huden på kroppen og i ansiktet får ytterligere farge og varme. Du begynner kanskje å svette. Spenningen i musklene fra ansiktet og ned over kroppen økes.

Etter hvert blir den seksuelle spenningen og lystfølelsen så stor at orgasmen nærmer seg. Utløsningen kan ikke lenger holdes tilbake. En spenning i bekkenbunnen avløses av rytmiske og ufrivillige sammentrekninger i nederste del av vagina og i bekkenbunnens muskler. Man opplever en  intens lystfølelse. Det skjer med knapt ett sekunds mellomrom og varer i 3 - 7  - 12 eller flere sekunder før det ebber ut.

Samtidig skjer det sammentrekninger i livmoren høyt i underlivet og kanskje helt bak til omkring endetarmen.

Bevisstheten forsvinner lett, du stopper å puste en kort stund eller utstøter ufrivillig lyder i din frydefulle og intense opplevelse.


Overskrift:Er orgasme likt hos alle kvinner?

Kvinners orgasme har forskjellige uttrykk - og er mer forskellige enn menns - fra gang til gang og alt etter den stimulasjonen som fører til orgasmen. Det er derfor noen snakker om klitoris-orgasme, som kan oppleves vesentlig annerledes enn skjede-orgasme.

Klitoris-orgasmen utløses typisk ved onani og stimulasjon utvendig alene, mens skjede-orgasmen gjerne kommer ved samleie. Hva som er best kan bare du selv avgjøre. Det kan hende du ikke merker forskjell.


Overskrift:Hva er G - punktet?

Det er noen som snakker om en tredje form for orgasme som kan utløses fra det såkalte G-punktet, oppkalt etter en tysk-amerikansk gynekolog med navnet Gräfenberg.

Noen kvinner har - etter hans teori og oppdagelser - et spesielt følsomt sted ett par centimeter inne i skjeden. Det sitter i skjedens forvegg ganske tett på urinrøret som er foran skjedeveggen.

Stimuleres G-punktet seksuelt, opplever kvinnen en særlig intens orgasme med samtidig avgang av en væske som sammenliknes med mannens sæduttømmelse. Meningene om hvorvidt G-punktet finnes og har en funksjon, er fremdeles delte.


Overskrift:Hva skjer etter orgasmen?

Etter utløsningen merker du gjerne en inderlig tilfredsstillelse og ro. Kroppen og musklene slapper av. Puls, blodtrykk og pust blir rolig. Brystenes oppsvulming avtar og brystvortene blir bløte igjen. Spenningen i underlivet avtar. Du kan bli trøtt, og er det sent på dagen faller du kanskje i søvn.

For mange kvinner holder den seksuelle spenningen seg imidlertid også etter samleiet. Lysten daler ikke i samme grad som ofte er tilfelle hos menn. De vil gjerne fortsette, kjæle videre, snakke og hygge seg - i motsetning til mange mannlige partnere som har vanskelig for å holde gnisten vedlike etter utløsningen. 
 

Overskrift: Kan man ha sex flere ganger etter hverandre?

For noen kvinner er det neste samleiet eller den neste orgasmen kanskje en enda større nytelse enn den første. En del får en enkelt "stor" orgasme, mens andre får flere etter hverandre før det ebber ut. Mennene får derimot stadig vanskeligere for å klare eller for å leve opp til forventningene. Slik er kvinner og menn også - fra naturens hånd - forskjellig utrustet!

Etter et opplegg av  Erik Fangel Poulsen , spesialist


Relevante artikler