Når lysten mangler

Overskrift: Når begynner den seksuelle lysten?

Overskrift: Hvorfor mangler lysten?

Både unge og gamle kan være fornøyde og tilfredse med seksuallivet sitt, og vil nødig unnvære det. Men det kan være dager eller perioder i livet hvor lysten faller eller forsvinner - det er normalt. Selv om lysten vanligvis er størst i ungdommen og ofte langsomt daler gjennom livet, vil den for noen være nesten like stor hele livet, mens det for andre svinger litt mer. Er man litt nedfor og deprimert kan lysten ofte synke ned på "null-stadiet", før det tar seg opp igjen.

Lysten sitter i hjernen selv om det er underlivet som gir fornemmelsene. Sex har ikke nødvendigvis noe med hormoner å gjøre, og kun i svært sjeldne tilfeller skyldes manglende lyst mangel på hormoner. Hverken sprøyter, tabletter eller stikkpiller hjelper her.

Sex krever overskudd av krefter og humør, men sex gir også overskudd.

Overskrift: Er det forskjell på menn og kvinner?

Som på så mange andre områder er menn og kvinner også når det gjelder sex, generelt litt forskjellig innstilte. Mens mannen kan komme trøtt og småsur hjem fra jobben, sløve foran TV til siste nyhetsoversikt halvveis har bedøvet han, kan han plutselig live opp i 10 minutter når han er kommet til sengs med kona. Han får det overstått og sover trygt og godt etterpå. Kona kan i samme situasjon ha det vanskelig med å gå inn i rollen som superelskerinne. Hun mangler lysten.

Da det tilsynelatende bare er kvinnen som ikke har lyst, kan hun tro at det er henne det er noe galt med. Hun er kald eller frigid, sier man eller han. Det er selvfølgelig både urettferdig og galt. Intimitet og nærhet, noe som er en del av forspillet, er svært viktig for kvinner, og nok ofte viktigere for kvinnen enn for mannen. Uten dette forspillet "avtennes" hun, både der og da - og i lengden.

Overskrift: Hvordan kommer lysten tilbake?


Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen , spesialist
. Oppdatert juli 2000


Relevante artikler