Av: Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog

Hvilken type overvekt har du?

Dersom du er overvektig, er det forskjell på hvor skadelig din overvekt kan være. Det er avgjørende hvor fettet sitter plassert. Hvis det er omkring magen og brystkassen, er det mer skadelig enn hvis det f.eks. sitter på lårene eller baken. Jo høyere fettet sitter, jo større er risikoen for å få hjertelidelser og sukkersyke.

Man kan sammenligne de to kroppsformene med en pære og et eple. Hvis du holder dem i stilken, er pæren tykkest nederst, mens eplet er tykkest midt på. Hvis du hører til "eple-typen" er du tykkest midt på - rund som et eple - og du bør helt sikkert gjøre noe med din overvekt. Er du av pæretypen er det ikke like kritisk. Men husk at hvis du veier for mye, vil det generelt hjelpe din helse og din sunnhet på lengre sikt, hvis du slanker deg.

Test deg selv

Skriv inn ditt livmål og ditt hoftemål og beregn om du faller i eple-kategorien eller pære-kategorien:

Livmål i centimeter:


Hoftemål i centimeter:
Ditt eple/pære-tall er:


Hvordan skal mitt tall helst være?

Hva skjer hvis mitt tall er for høyt?

Er tallet for høyt, bør du gjøre noe med dine fettdepoter for å sikre at dine organer har det lettere og unngå en rekke fettrelaterte sykdommer etter som årene går.

Det er normalt at man legger på seg med årene når man har blitt voksen. En kilo eller to hvert tiår er normalt. Om det er usunt avhenger av hvor kiloene setter seg:Sitter de som et bildekk rundt om livet, eller en stor, rund vom, er du av epletypen. Du har økt risiko for sukkersyke, hjerte/kar-sykdommer og kreft. Hvis fettet setter seg lengre nede, på lår og bakdel er det ikke like helse farlig. Fettet er plassert fjernere fra de sentrale organer og finner ikke så lett veien inn i blodårene.

Er ditt eple/pære-tall for høyt, så les:

Slik slanker du deg på en sunn måte.

Beregn også ditt BMI-tall, for å finne ut nøyaktig hvor overvektig du er.