Type 2 diabetes

Hva er type 2 diabetes?

Type 2 diabetes kalles også for ikke-insulinkrevende diabetes eller aldersdiabetes. Kroppens celler har bruk for insulin for å kunne oppta sukker (glukose) fra blodbanen. Hvis man mangler insulin, eller cellene er mindre følsomme for insulin enn normalt, stiger blodets innhold av glukose, og det kommer glukose i urinen. Type 2 diabetes forekommer oftest hos overvektige voksne og behandlingen kan ofte bestå av kost, mosjon, vektreduksjon og eventuelt tabletter eller insulin.

Hvordan oppstår sykdommen?

Den skyldes en kombinasjon av utilstrekkelig insulinproduksjon i bukspyttkjertelen og nedsatt følsomhet i cellene for insulin (stort insulinbehov).

Hva er symptomene?

Når skal man være spesielt oppmerksom?

Hva kan man gjøre for å unngå type 2 diabetes?

Hvordan stiller legen diagnosen?

Hva kan man selv gjøre?

Husk at diabetesbehandlingen ikke bare er et spørsmål om behandling av blodsukkerverdiene. Behandling av overvekt, høyt blodtrykk, høye fettstoffer i blodet og av hjertesykdom er også viktig, og du bør slutte å røyke.

Aktivitet

Det er ingen begrensinger. Det er best å få regelmessig daglig mosjon.

Kosten skal være variert og sunn

Det er viktig å spise en sunn og variert kost, med mye fiber og sukkerstoffer som suges langsomt opp fra tarmen i form av stivelse. Fettfattig kost er svært viktig.

Mulige komplikasjoner

Sannsynlig videre utvikling

Type 2 diabetes kan normalt holdes under kontroll med riktig kost.Hvis man klarer å opprettholde nærmest normale blodsukkerverdier, kan risikoen for komplikasjoner reduseres. Mange pasienter vil etter noen år ha behov for insulininjeksjoner.

Hvilke medisin kan anvendes?

Skrevet av prof. dr.med Sylvi Aanerud.


Relevante artikler