Hjertestans - Slik hjelper du
Viktig! Denne instruksen kan på ingen måte erstatte et kurs i førstehjelp og gjenopplivning, men skal ses som noen retningslinjer man kan bruke hvis man skulle stå overfor et menneske som plutselig får hjertestans.
- Ved hjertestans har man kun få minutter å handle på før det er for sent. Det vil derfor være avgjørende at man på forhånd vet hvordan man handler korrekt.
- Hjertemassasje og gjenopplivning er noe man skal ha trent på for å kunne utføre effektivt.
- Denne treningen kan man få på førstehjelpskurs som arrangeres med jevne mellomrom over hele landet.
Er det hjertestans?
- Personen er bevisstløs. Er det tegn til at pasienten puster? Se på brystkassen. Hever og senker den seg? Det er lettere å se om brystkassen beveger seg dersom du knepper opp eller fjerner klærne på overkroppen. Kan du høre pusting fra munnen? Kjenner du luft komme ut av munnen til personen?
- I nyere tid har man gått bort fra å anbefale lavt trente hjelpere å kjenne etter puls ved funn av en livløs person. Å vurdere om en person har puls er vanskelig, og ofte går det mye unødvendig tid med til dette. Tidlig igangsetting av hjerte-lungeredning må prioriteres.
- Dersom du vil prioritere å kjenne etter om der er puls, så er det lettest å gjøre dette med to fingre på siden av strupen. Legg pekefingeren og langfingeren i halsgropen til siden for og i nivå med strupehodet. Her kan man kjenne på halspulsåren.
Personen puster ikke, men du kjenner pulsen
- Det kan skyldes kvelning på grunn av noe som sitter fast i luftrøret (et fremmedlegeme). Undersøk munnhulen med én finger.
- Gi kunstig åndedrett ved munn-til-munn-metoden. (Se nedenfor)
- Få tilkalt hjelp, men fortsett med munn-til-munn-metoden helt til den bevisstløse selv begynner å puste eller ambulansefolkene tar over.
Personen puster ikke og du kan heller ikke kjenne noen puls, eller du ikke har prioritert å kjenne etter puls; - Behandle personen som at han har hjertestans!
- Rop på hjelp, men bli hos den bevisstløse. Hvis det er tilskuere, så spør om det er noen som kan gjenopplivning.
- Start øyeblikkelig med munn-til-munn-metoden. (Se nedenfor)
- Start øyeblikkelig med hjertemassasje. (Se nedenfor)
- Fortsett gjenopplivningen til den bevisstløse igjen får puls og puster selv.
- Hvis personen får puls igjen og puster selv, men fortsatt er bevisstløs skal du få ham lagt over på siden. På denne måten vil eventuelt oppkast eller slim renne ut av munnen og ikke blokkere for åndedrettet. Bli hos personen og hold øye med puls og åndedrett til ambulansen kommer.
- Husk at hvis det lykkes å gjenopplive personen vil han/hun bli forskrekket over alt oppstyret når han/hun plutselig våkner. Fortell derfor personen hva som har skjedd og bli hos ham/henne og forsøk og berolige til ambulansen kommer.
Slik gir du kunstig åndedrett
- Fjern et eventuelt gebiss og rens munnhulen for slim, oppkast eller andre ting som kan hindre luften i å komme ned i lungene.
- Legg den bevisstløse på ryggen
- Bøy personens hode bakover og trekk haka fram. Dette forhindrer at tunga faller tilbake og blokkerer luftrøret.
- Klem sammen nesa til den bevisstløse, sett munnen din over den bevisstløses og blås en gang. Mens du blåser ser du på personens brystkasse. Hvis den hever seg når du blåser inn og senker seg når du tar munnen vekk gjør du det riktig. Hvis ikke så prøvå bøy personens hode lenger bakover og sjekk igjen om det skulle sitte noe i munnhulen som blokkerer.
Slik gir du hjertemassasje
- Plasser hånda på den nederste delen av brystbenet. Legg den andre hånda oppå som støtte og trykk rytmisk. Hold armene strake, dvs. ikke bøy albuene.
- Trykk omtrendt 100 ganger i minuttet hos en voksen - hyppigere hos barn.
- Hjertemassasjen (hjertekompresjoner) er effektiv hvis man kan merke puls i håndleddet når du trykker.
- Hvis det er mulig skal du få en til å hjelpe deg, slik at én kan ta ansvar for kunstig åndedrett mens den andre står for hjertemassasje. Eellers må du gjøre begge deler selv.
- Start med å trykke 30 ganger på brystkassen i en rytme som vil svare til ca 100 ganger i minuttet - gi to innblåsinger - trykk 30 ganger igjen - gi to innblåsinger osv.
- Kontroller eventuelt med jevne mellomrom om det er puls på halsen.
- Man blir fort sliten av å gjøre hjertekompresjoner. Selv etter 5-10 minutter. Ofte er det meningsfylt å holde på i opp mot 45 minutter. Det kan derfor være viktig at det byttes på å utføre hjertekompresjonene. Utførelsen blir også fort upresist når man blir sliten. Perfekt utførte hjertekompresjoner tilsvarer 30% av effekten til et friskt hjerte. Så straks hjertekompresjonene blir upresise så svinner ettekten bort.
Hjertestarter
Helautomatiske hjertestartere er ofte utplassert på steder der mange ferdes, f.eks. på flyplasser. Disse kan redde liv. Dersom man har en hjertestarter tilgjengelig, så bør man prøve å bruke denne selv om man mangler trening. Hjertestartene har innspilte stemmer som forklarer stegene.
Det skal understrekes enda en gang at man bare kan lære å utføre førstehjelp og gjenopplivning riktig ved å få øvelse og veiledning. Meld deg på et førstehjelpskurs!
Skrevet av Kristian Sæthre, lege.