Babyer - slik sikrer du hjemmet ditt

Hva skal du gjøre for å sikre ditt barn?

Det skjer mange ulykker med barn i hjemmet. Hvis du sikrer barna, omgivelsene og de ting du bruker, kan mange ulykker forhindres. Det er også viktig å velge sikre leker.

Når man sikrer hjemme sitt skal en likevel ikke glemme å være oppmerksom på hva barnet driver på med. Vær klar til å gripe inn hvis noe farlig er i ferd med å skje.

En seng er ikke en seng

Det er viktig at babyen har en god seng. Her tilbringer barnet mye av sin tid.

En vugge kan være hyggelig og romantisk, men ikke sterk og sikker. Når barnet begynner å snu seg selv er det på tide å bytte ut vuggen med en skikkelig seng. Du bør velge en seng av høy kvalitet.

Den skal være stabil og bunnen skal være hel. Avstanden mellom sprinklene i sengen skal ikke være større enn 4-6 cm for å unngå at barnet kan sette sitt hode fast. Sengens sider skal være over 60 cm slik at barnet ikke har mulighet til å klatre ut.Det må ikke være utstikkere eller andre ting som barnet kan sette seg fast i.

Det må aldri forekomme stykker av plast eller plastovertrekk på madrassen i en barneseng. Dette kan forårsake kvelning. I stedet kan man bruke et gummilaken kledt med bomull. Dette festes forsvarlig under madrassen.

Dynen skal være lett og av passende størrelse. La ikke små barn bruke hodepute. En pute kan forårsake kvelning og er dårlig for barnets rygg. Vannsenger skal ikke brukes til små barn. Slike senger er så myke og ettergivende at det kan være en kvelningsfare forbundet med dem.

Hvordan velger du riktig stellebord?

Stellebordet skal være stabilt. Puten må gjerne ha høye kanter så barnet ikke kan snu seg. Du må aldri etterlate barnet alene på stellebordet. Selv en nyfødt baby har krefter og reflekser sterke nok til at det plutselig kan falle utfor. Skal du forlate stellebordet må du derfor legge barnet i grinden, i sengen eller på et teppe på gulvet.

Kjøp en sikker smokk

Smokken skal være hel og sitte helt fast i håndtaket. Dette kan du sjekke ved å prøve å dra gummidelen av smokken løs fra håndtaket. Det skal ikke være løse deler på smokken.

Skjoldet på håndtaket skal være minst fire cm. i diameter. Selve smokken må ikke være lenger enn tre cm. slik at den ikke kommer for langt ned i barnets hals.

Hvordan sikrer du barnets leker?

Små leker er farlige leker. Barn putter alt i munnen for å undersøke ting. Er gjenstandene for små kan barnet svelge dem og bli kvalt. På bamser, dukker og andre tøydyr må man undersøke om øyne og nese sitter godt fast. Sløyfer og bånd skal fjernes. Rangler og spilledåser må også undersøkes. De må ikke kunne åpnes, og de må heller ikke inneholde små gjenstander. Utformingen må ikke være slik at et barn kan sette seg fast i dem.

Når ditt barn får leker bør man sjekke om de er tilstrekkelig merket. Leketøy som ikke er egnet for barn under tre år skal ifølge loven være merket.

Knapper, mynter, steiner og andre småting er farlige for helt små barn fordi de kan forårsake kvelning. Noen spilledåser og leker som lager lyder kan spille så høyt at det skader barnets hørsel.

Hvordan er en sikker lekegrind?

Grinden skal være sterk og stabil. Den må ikke kunne klappe sammen selv om barnet beveger seg voldsomt. Den skal heller ikke inneholde ting som barnet kan sette seg fast i. Dette gjelder både innvendig og utvendig.

Er grinden polstret skal denne være så sterk at barnet ikke kan bite eller rive hull i polstringen og etterpå svelge noe av innholdet.

Høyden skal være minst 60 cm. og avstanden mellom stolpene ikke mer enn seks cm. - det samme som gjelder for sengen.

Er skråstol sikre for barnet ditt?

Skråstol er en belastning for barnets rygg. Bruk den derfor så lite som mulig. Hvis du velger å bruke lenestol kan det være farlig å plassere den på bord eller benker. Ved å bevege seg i stolen kan barnet da risikere å falle utfor kanten.

Hvordan ser du om barnevognen er sikker?

Sikring av trapper innendørs.

Så snart barnet kan krype, bør trapper mellom etasjer sikres med en grind, slik at barnet ikke risikerer å ramler nedover trappen.

Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier.


Relevante artikler