Barn som kan krype eller gå - slik sikrer du hjemmet ditt

Krever barn som kryper eller går ekstra sikkerhet i hjemmet?

Ja! Barn utsettes for mange stygge ulykker i hjemmet. Skolding, fall i trapper, gjenstander som faller på barnet og til og med fall ut vinduer er ikke uvanlige eksempler.

Barn som kryper eller går, er meget aktive og fulle av energi. På et øyeblikk kan de ha beveget seg til et helt annet sted enn der de nettopp befant seg. Det gjelder derfor å gjøre hjemmet så sikkert som mulig. Samtidig skal man være oppmerksom, og hele tiden vite hva barnet driver på med.

Det er betryggende for både foreldre og barn at hjemmet er sikkert. De voksne slipper å sitte på nåler med tanke på hva barnet holder på med, og man kan slippe å være unødig streng med barnet. Barnet får muligheten til å utforske en «sikker» verden uten alt for mange forbud.

Hva skal man sikre på kjøkkenet?

Kjøkkenet er et spennende sted for et barn. Her er det skuffer, skap, komfyr, ovn, kjøkkenmaskiner og kjøleskap. Det er mange ting å utforske - glem ikke knivene! La gjerne en eller flere av de nederste skuffen inneholde ting barnet kan leke med uten fare.

Skuffer kan sikres på to måter:

Pass på rengjøringsmidler og vaskepulver - dette kan være etsende

For kjøkkenskapene gjelder det samme; låser som hindrer barnet i å åpne dørene kan monteres. Det er spesielt viktig å sikre de skapene der man oppbevarer rengjøringsmidler og andre skadelige kjemikalier. Slike midler skal aldri stå i ulåste skap eller i hvert fall stå så høyt at barnet ikke kan nå dem selv om det skulle forsøke å klatre opp. Oppvaskmidler til maskiner er ekstra farlige fordi de er så etsende.

Kjøleskapet rommer de samme farene som andre skap, men har også noen tilleggsfarer. Det kan for eksempel være svært farlig for barnet å krype inn i et kjøleskap, fordi det kan bli sterkt avkjølt. Det går an å montere en sikkerhetslås også på kjøleskapet.

Det er morsomt å dra i ledninger

Hvis du har elektriske kjøkkenmaskiner, for eksempel en kaffetrakter, må du være oppmerksom på at barnet kan trekke maskinen med varmt innhold ned over seg. Dette kan du forhindre ved å montere en ledningsholder eller simpelthen forkorte ledningen.

Du kan også sikre komfyr og stekeovn. For at barnet ikke skal brenne seg på kokeplatene eller ta tak i grytenes håndtak, kan du monterer et gitter eller en plate foran komfyren. På ovnen setter du en lås slik at barnet ikke kan åpne den. Monter gjerne også en sikring som hindrer barnet i å skru på ovnens temperatur.

Husk at glassplaten i stekeovnsdøren blir så varm at et barn kan brenne seg på den - sett et gitter foran døren.

Hva skal du sikre i stuen og i de andre værelsene?

Skuffer og skap med farlig innhold skal sikrest på samme måte som du gjør på kjøkkenet. Særlig spisse hjørner, f.eks. på glassbord kan beskyttes med sikkerhetshjørner i plast. Det er kanskje ikke så pent, men effektivt når barnet tar sine første vaklende skritt.

Dører kan forårsake klemming. Du kan bruke dørstoppere eller kiler for å hindre dette.

God utsikt fra vinduene

Når barnet begynner å klatre rundt omkring, må man sikre husets vinduer. Barn kan fort klatre opp og falle ut. Det sikreste er å montere stoppere som gjør at vinduet ikke kan åpnes mer enn 10 cm. Disse monteres høyt oppe på vinduene, slik at barnet ikke kan fikle med dem.

Ikke uvanlig med en reol i hodet

Reoler er meget innbydende klatrestativ for barn. For å unngå at reolen faller ned over barnet, kan man feste vinkelbeslag mellom reolen og veggen.

Løse tepper og matter er farlige for barn som lærer å gå. Barnet kan snuble i kanter og folder. Legg gummimatter under teppene og vent med løse matter til barnet er blitt eldre.

Bordduker er et tilsynelatende godt redskap for barn som trenger hjelp til å reise seg. Hvis du bruker duk på bordet, kan du sikre den ved å sette på klemmer som holder duken fast. Slik unngår du at barnet trekker ned duken og alt det som står oppå den.

Elektriske installasjoner i hele huset skal sikres. Sjekk at sikringsskapet er tilstrekkelig sikkert. Alle stikkontakter dekkes med plastlokk som barnet ikke kan fjerne. Støtulykker er alltid alvorlige - de kan gi tredje grads forbrenninger eller i verste fall koste barnet livet.

Hva skal du sikre på badet?

Badet er et spennende sted med alt dets rennende, rislende vann. Du må være oppmerksom på at det ikke skal mer enn 10 cm vann til før barnet kan drukne. Hvis barn får ansiktet under vann, trekker de automatisk pusten for å skrike. Dermed fylles lungene med vann, og de kan drukne. Samtidig mister barn retningssansen dersom de får hodet under vann. Derfor klarer de ikke å ta hodet opp igjen eller å reise seg.

Toalettskålen kan lukkes ved klemmer som holder lokket nede. Har du et badekar, er det lurt å gjemme proppen et annet sted enn i selve badekaret - ellers kan barnet selv sette proppen i, og fylle karet med vann.

På vannkraner bør man ha termostater som hindrer barnet i å skru på varmt vann som det kan brenne seg på. Så lenge barna ikke har lært å passe seg, kan du også simpelthen skru ned temperaturen på varmtvannsberederen.

Medisiner er spennende - spesielt gule tabletter

Medikamenter man har stående, bør låses inn slik at barnet ikke har mulighet til å svelge tabletter. Forgiftning med medisin kan være svært alvorlig.

Et mdisinskap kan være en nyttig gave til blivende foreldre

Å falle ned trappen er ikke uvanlig

Inntil de er fire år, bør barna holdes unna trapper. Trappen sikrer du ved å plassere en tilstrekkelig høy dør eller grind foran den. Hvis det er åpninger mellom trinnene, bør disse tettes så barnet ikke faller gjennom eller setter hodet fast. Det er naturligvis farlig hvis barnet klatrer på gelenderet og faller ned. Stolper i gelenderet må ikke stå lengre fra hverandre enn 7,5 cm.

Det er ikke lett å finne balansen mellom å sikre hjemmet for mye og for lite. Barnet skal ikke leve med for store farer, men det skal heller ikke overbeskyttes. Finn en balansegang du selv kan leve med.

Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier.


Relevante artikler