Babysøvn - alltid på ryggen

baby

Hva er best?

Babyer bør alltid sove på ryggen.

Det har i mange år pågått en debatt om hvilken stilling en baby skal sove i. medisinsk forskning har imidlertid påvist en klar sammenheng mellom barnets sovestilling og krybbedød.

De første forskningsresultatene kom fra New Zealand. I vår del av verden er man kommet frem til de samme resultatene. Sammenhengen mellom hvilken stilling barnet sover i og risikoen for krybbedød er tydelig, og sjansen for at barnet skal dø i krybbedød reduseres markant hvis barnet sover på ryggen.

Er det forskjell på om barnet sover på ryggen eller på magen?

Det er sikrest at barnet sover på ryggen. Forskning viser at antallet tilfeller av krybbedød reduseres når barnet sover på ryggen på en fast madrass.

Kan barnet sove på siden?

Sideleie er sikrere enn å la barnet sove på magen, men likevel ikke så sikkert som å la barnet sove på ryggen.

Hva om barnet kaster opp når det ligger på ryggen?

Tidligere trodde man at det var svært farlig for babyer å kaste opp i ryggleie. Man antok nemlig at barnet ikke hadde krefter nok til å snu hodet sitt. Det har imidlertid vist seg at barnet ikke har problemer med å snu hodet til siden ved oppkast.

Hvorfor sover babyen sikrere på ryggen?

Noe klart svar på dette foreligger ikke, men det finnes flere teorier:

Det er imidlertid ingen som med sikkerhet kan si hvorfor ryggleie er sikrere enn mageleie for barnet. Mysteriet rundt krybbedød er ikke løst. I dag vet vi bare at krybbedødstallene er kraftig reduserte etter at man har begynt å anbefale at barna skal sove på ryggen.

Hva gjør du når barnet begynner å snu seg selv i sengen?

Når barnet er blitt stort nok til å snu og vende seg selv i sengen, skal det legges på ryggen om kvelden. Barnet må imidlertid få lov til å snu seg som det selv vil i løpet av natten. Du trenger altså ikke stå opp om natten for å legge det tilbake på ryggen.

Skal alle babyer sove på ryggen?

Hvis barnet ditt er sunt og friskt, skal det sove på ryggen.

Det finnes imidlertid enkelte sykdommer hvor man anbefaler at barnet sover på magen. Har barnet ditt en slik sykdom, vil legen gi råd om barnets sovestilling.

Hvordan gjør du barnets seng sikker?

Sengen skal være stabil og sengebunnen hel. Vær oppmerksom på at avstanden mellom sprinklene i sengen ikke må være mer enn 4-6 centimeter, slik at barnet ikke kan sette hodet fast mellom dem. Høyden på sidene og endene av sengen må være over 60 cm, for å hindre at barnet klatrer ut. Det må ikke være utstikkere eller andre ting som barnet kan henge seg fast i.

Barnesengen må ikke ha løse plastdeler eller plastovertrekk på madrassen, da dette kan forårsake kvelning.

Dynen skal være lett og i en størrelse som passer til barnet. Bruk ikke hodepute. En pute kan gi fare for kvelning, og er ikke god for barnets rygg. I det hele tatt er det en god regel å fylle sengen med færrest mulig bløte gjenstander.

Det må heller ikke være for varmt der barnet ditt sover. En temperatur mellom 16 og 20 grader er passe. Spesielt om sommeren må en ikke kle barnet for varmt. Vær ekstra oppmerksom hvis barnet samtidig har feber.

Se også artikkelen om sikre hjem.

Er det andre ting du kan gjøre for at barnet ditt skal sove så sikkert som mulig?

Det er vist med sikkerhet at faren for krybbedød øker hvis barnets foreldre røyker. Røyking regnes derfor som en av årsakene til krybbedød. Forskere mener at antallet tilfeller av krybbedød kunne ha blitt redusert med 66 prosent dersom foreldrene ikke hadde røykt der barna oppholder seg.

Skjev hodeskalle

Fordi babyer nå sover på ryggen, er det flere barn som risikerer å få hodeskallen trykket litt skjev. Dette kan du unngå ved å vende barnets hode til vekselvis den ene og andre siden når du legger det. Utover dette kan du legge barnet på magen når det er våkent og du snakker med det. Dette er samtidig en god og nødvendig trening av barnets muskler i mage, rygg og nakke.

Skrevet av: Bjørn Bjorvatn, dr. med. etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier og Vibeke Manniche, barnelege, Ph.D.


Relevante artikler