Sex etter fødselen

Skrevet av Beth Reistad, jordmor og Haakon Aars, lege.

Hvorfor forandres seksuallivet i forbindelse med fødselen?

Mange par opplever forandringer i seksuallivet allerede i svangerskapet. Den store magen føles i veien, og oppmerksomheten vender seg mot det som snart skal skje.

Etter fødselen skjer det store forandringer i kvinnens kropp. Noen av de hormonene som har spilt en stor rolle under graviditeten finner fort sitt vanlige leie igjen, mens andre hormoner økes på grunn av ammingen. Livmoren trekker seg sammen og blod og slim renskes ut. Hvis det har blitt klippet i mellomkjøttet leges det raskt. Andre sår og rifter leges også relativt hurtig.

I tillegg har kvinnens kropp gjennomgått forandringer under fødselen. Hun har normalt blødninger den første barseltiden, og kjenner ofte smerte i stingene.

De forandringene som skjer med en etter en fødsel vil derfor naturlig nok virke inn på seksualiteten. Hormonforandringene kan påvirke kvinner slik at de opplever humørsvingninger eller til og med depresjoner.

Fødselen blir også ofte en uforglemmelig opplevelse, og den første tiden etterpå vil overskygge alt annet. Oppmerksomheten flyttes fra parforholdet til barnet og barnets behov, og fødselen bearbeides i gjentatte samtaler. Mange vil i en periode glemme at man fremdeles er kjærester, og gå aktivt inn i foreldrerollen.

Plutselig skal det brukes mye tid på å passe barnet. Et lite barn krever pass og stell hele døgnet. Mange barn vil ammes både én og to ganger om natten i flere måneder. Større søsken kan også gi liten mulighet for å hvile i løpet av dagen. Det kan da bli lite overskudd igjen til sex. Begge foreldrene vil ofte påvirkes av dette.

For å kunne skape og opprettholde en god stemning i hjemmet må forholdet deres bygge på tillit og gjensidig respekt. Det er viktig for et parforhold at dere har tid for dere selv. Tid til å gjøre noe sammen. For eksempel kan det være en god idé å gå regelmessig ut på byen sammen, uten barn. Slik får dere muligheten til å snakke uforstyrret sammen, som voksne mennesker. Åpen og ærlig kommunikasjon gjør alt lettere for dere å klare de oppgavene som følger med foreldrerollen.

Hvordan kan man ta vare på parforholdet?

Noen kvinner føler seg dårlige etter fødselen. De kan være trøtte og uopplagte. De kan svette mye, og noen opplever utrensningen som ubehagelig. Brystene kan være store, ømme og hovne og overfylt med melk. En del kvinner har vanskelig for å ta av seg de ekstra kiloene fra graviditeten.

Andre kvinner har det praktfullt. De synes de har store og faste bryster, og nyter å amme. De merker at kroppen begynner å ligne seg selv igjen, og de opplever seg selv som attraktive og har lyst på sex.

Et godt seksualliv er avhengig av at parforholdet også fungerer på andre områder. Det er viktig med en god arbeidsfordeling i hjemmet, slik at begge tar del i praktiske oppgaver og barnestell. Respekt for hverandre og en smule tålmodighet gir også godt grunnlag for samhørighet ogønske om nærhet.

Kvinnen har et særlig ansvar for å dra mannen inn i fellesskapet med seg og barnet. En del kvinner skyver mannen bort og retter oppmerksomheten mot barnet alene. Mannen kan da lett oppleve frustrasjon og sjalusi.

Etterhvert som man kommer i orden hjemme med barnet, kan det bli muligheter for barnepass. Det er da viktig å prioritere stunder alene sammen og ta seg en tur på kino, en skogstur eller bare en god samtale uten innblanding fra barna.

Når kommer sexlysten tilbake etter fødselen?

Det er vanlig at sexlysten er mindre etter fødselen. For noen, særlig kvinner, kan dette vare en stund. Det kan skyldes en vanskelig fødselsopplevelse og angst for ny graviditet, eller bare trøtthet og et udekket søvnbehov.

Den nære kontakten som skapes mellom mor og barn kan også være nok til å oppfylle kvinnens behov for nærhet og hudkontakt.

Mannens seksuelle lyst forandre vanligvis ikke på grunn av fødselen, men noen menn kan oppleve ulyst en stund etter fødselen på grunn av synsinntrykk og sterke opplevelser under fødselen. Det er viktig for begge parter å bearbeide slike opplevelser sammen og gjerne i samtaler med fagpersonell.

Når kan man ha samleie etter fødselen?

Det er svært forskjellig når hvert enkelt par ønsker å starte med samleie. Det viktigste er at begge parter er klar for det når det skjer. Kvinnens rifter og klipp er vanligvis lukket til og startet å gro etter én til to uker. Noen ganger tar dette lenger tid. Blødningen (renselsen) minker, og de fleste slutter å blø i løpet av den første måneden. Det kan derfor være greit å vente med samleie til det har gått 3-4 uker. Da har stingene fått tid til å gro, og det ikke er risiko for infeksjon i livmoren.

Overskrift: Hvordan gjør dere det når dere vil ha samleie etter fødselen?

Når dere er klare for samleie etter fødselen må dere begynne rolig. Det er viktig at kvinnen får lov å bestemme tempoet og at mannen er forsiktig og hensynsfull. Det kan være en god idé å velge et tidspunkt på døgnet hvor dere er minst trøtte. Men det er ikke bare nok å være uthvilte, dere må også ha ro og fred. Det er velkjent at når foreldrene vil kose seg sammen, så våkner barnet. Derfor kan det være nødvendig å planlegge tiden for sex så godt som mulig.

Kvinnens bryster er ofte veldig følsomme mens hun ammer, og noen kvinner vil derfor ikke la mannen ta på dem. Dere må sammen finne ut av hvordan det er for dere.

På grunn av hormonforandringer opplever noen kvinner at de i de tre første månedene etter fødselen er temmelig tørre i skjeden. Man kan kjøpe vannbaserte glidekremer uten resept på apoteket, hvis det er et problem. Man kan også få kondomer med glidekremer.

Når dere har samleie de første par gangene kan det være en god idé å bruke de stillingene hvor kvinnen kan styre hvor dypt mannen kan komme inn i henne. Det kan for eksempel være den stillingen der hun sitter oppå ham. I det hele tatt bør det være henne som bestemmer "tempoet" i begynnelsen.

Praktiske råd

Det er viktig med god kommunikasjon i et parforhold, både i seksuallivet og på alle andre områder. Begge parter har behov for sette ord på tanker og følelser for å forstå hverandre bedre. Det er ikke lett å gjette seg til hvorfor den andre reagerer som han eller hun gjør. Dette er spesielt viktig hvis det tar tid før sexlivet er tilfredsstillende.

Sex består av mer enn bare samleie. For noen er det fint å kjæle og kose med hverandre og gi hverandre orgasme på andre måter, men vente med samleie.

Les mer om krise i ekteskapet etter fødsel.

Hva med prevensjon?

Dersom en starter tidlig med samleie, bør mannen bruke kondom. Videre vil det alltid være en vurdering fra par til par om de ønsker flere barn, og hvor tett de ønsker barna. Det er imidlertid viktig å vite at en kan bli gravid selv om en ammer og ikke har fått igjen menstruasjonen.


Relevante artikler