Blødende tannkjøtt og periodontitt

Parodontose

Vi er blitt bedre til å passe på våre tenner

Takket være bedret kosthold, tannpleie og bruk av fluor, er tannhelsen her i landet blitt betydelig bedre gjennom de siste tiår. Vi er i ferd med å lære oss å passe på tennene, så de holder lenger - ja, kanskje hele livet ut!

Men det er ikke nok å gå til tannlegen en gang imellom og få vite at det er null hull.

Man skal også passe på tannkjøttet

Tannkjøttet og kjeven, som tennene sitter fast i, skal også passes på og pleies. Ellers risikerer man tannkjøttbetennelse og periodontitt, som viser seg ved angrep på selve kjevebenet hvor tannen sitter fast.

Det høres kanskje litt skremmende ut, men saken er den at kanskje 90 prosent av den voksne befolkning lider av periodontitt eller gingivitt. Gingivitt er et tidlig stadium av sykdommen.

Hvordan oppdager man tannkjøttbetennelse?

Når du pusser tenner skjer det kanskje at tannkjøttet blør lett. Vanligste årsak til dette er tannkjøttbetennelse forårsaket av bakterier som har fått lov til å være for lenge på tennene, eller i tannkjøttlommene omkring tennene.

Hvordan forebygger man tannkjøttbetennelse?

Tannkjøttbetennelse forebygges best ved daglig, grundig tannpuss, men heller ikke dette er alltid tilstrekkelig. Tannbørsten renser fint på frem- og baksiden av tennene, men har vanskelig for å komme inn i mellom tennene. Det kan derfor anbefales å supplere tannpussing med bruk av tannstikker eller tanntråd. Hvis du gjør det, holder du tannkjøttbetennelsen og tilbøyeligheten for periodontitt nede.

Kan man behandle periodontitt?

Hvis periodontitten brer seg vil tennene bli langhalset og løse, og det er rett og slett stor risiko for at du mister dem. Før det går så langt vil tannlegen gjøre deg oppmerksom på dette, og det må overveies å få foretatt en operasjon mot periodontittens videre utvikling. I hovedtrekk består operasjonen av å skjære bort det løse og betente tannkjøttet, slik at det blir mulig å rengjøre grundig omkring tennene igjen, og prosessen stanses. Etter operasjonen vil tennene bli litt lengre å se på, men tannkjøttet blir igjen fast og sundt.

Tennene må pleies for å motarbeide betennelse og periodontitt gjennom hele livet.

Etter et opplegg av Jens Kølsen Petersen, universitetslektor og spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler