Den første tannen

den første tannen..

Når kommer den første tannen?

Det er stor forskjell på når barn får sin første tann. Noen barn er tilsynelatende født med tenner, mens andre først får tenner i ettårs-alderen. Det er ingen fordel at barn får tennene tidlig - kanskje tvert imot! De første tennene viser seg som regel i undermunnen, som én eller to fortenner. Så går det slag i slag, og nesten alle barn har fullt utviklede melketenner når de er rundt to og et halvt år.

Hvorfor blir barnet irritert når tennene kommer?

Det knytter seg mange misforståelser til frembruddet av tenner. Det er noen som tror at frembruddet av tenner gir feber, og at tennene er skyld i at barnet får mellomørebetennelse, blir irritert, og ikke vil sove. Nettopp ved frembruddet av den første tannen, skjer det mye omkring barnet. Mors og fars fødselspermisjon utløper, og det skjer mange endringer i dagliglivet. Overgangen fra amming til annen kost skjer også på dette tidspunktet.

Fremtidsutsikt

Frembruddet av tenner gir i seg selv ikke feber - feberen stammer fra en av de utallige infeksjonene som alle barn skal igjennom. I dette tiden er smittefaren større dersom barnet er sammen med fremmede. De større søsknene har venner på besøk, og barnet har kanskje begynt i barnehage. Alt sammen medvirker til økt fare for infeksjoner, og dermed feber.

Selve tannfrembruddet kan ledsages av litt irritasjon - barnet gnager i leketøy og sikler mer fordi gommene er ømme.

Gode råd:

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege.


Relevante artikler