Tannpine

Hvorfor er tannhygienen bedre enn den var før i tiden?

Tannpine

Vi er blitt mye flinkere til å passe på våre tenner. Vi pusser dem bedre, bruker tannpirkere og tanntråd. Vi bruker tannkrem med fluor og lever - kanskje også litt sunnere.

Også tannlegene passer bedre på oss. Den forebyggende tannpleie helt fra den tidligste barnealder og gjennom hele skoletiden - inkludert tannreguleringer - er også veldig vesentlig for å holde tennene sunne og sterke gjennom hele livet. Det finnes mange barn og unge som bare har hatt ganske få og små hull i tennene.

Tannlegenes tilbud om fortsatt kontroll livet igjennom, først og fremst for å finne eventuelle hull på et veldig tidlig tidspunkt, og tannrensing til forebyggelse av tannkjøttsbetennelse (periodontitt), er på samme måte med på å holde tennene sunne og bremse alderdommens nedbrytning. Men likevel er det stadig noen som plutselig får en dundrende tannpine...

Hva er årsaken til tannpine?

Hvis du plutselig får tannpine, kan du godt regne med at det skyldes en betennelse. Enten en betennelse i tannroten eller i kjevebenet ved tannens rotspiss. Årsaken er nesten alltid et ubehandlet hull i tannen.

I begynnelsen merker du ikke noe, men fordypningen i tannen samler opp godterier for bakterier, som brer seg ut i det omliggende vev, så det kanskje oppstår en tannbyll med puss omkring rotspissen.

Hva annet kan gi tannpine?

Hva gjør du hvis du får tannpine?

Bestill time hos tannlegen. Hvis du har store tannsmerter, må du prøve å klare deg gjennom på beste måte med smertestillende tabletter, til du kan komme til tannlegen. Og skulle tannpinen gå over innen da, bør dulikevel be din tannlege se på tannen. Du kan være helt sikker på at tannpinen vil komme igjen hvis du ikke gjør noe med det.

Etter et opplegg av Øystein Bunæs, tannlege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler