Tannbyll, betennelse omkring tannroten

Hva er en tannbyll?

tannbyll

Smerter i tennene skyldes nesten alltid hull i tennenes beskyttende emaljelag, slik at nerven i tannen blir blottlagt i bunnen av hullet. i starten gjør det bare vondt når tannen blir kald, varm eller fylt med søtt eller surt. Men etter hvert er det smerter hele tiden, og selve tannen føles også øm når du trykker på den eller når du spiser.

Etter hvert, og det behøver ikke at gå så mange dager eller uker etter at hullet i tannemaljen har oppstått, blir det også en betennelse omkring selve tannroten.

Det kaller man en tannbyll i "full blomst".

Smertene er sterke og dunkende. Kinnet og den ene siden av ansiktet hovner opp.
Smertene kan trekke helt opp i øret eller øyet, og alminnelige smertestillende piller kan bare dempe ubehaget litt. Varme, varmelampe eller varmepute kan lindre smertene. Antibiotika utskrevet av lege eller tannlege kan være nødvendig.

Hva skal jeg gjøre hvis jeg har en tannbyll?

En tannbyll kan tømme seg og stinkende puss strømmer ut. Det letter på smerten, men besøk hos tannlegen er under alle omstendigheter nødvendig så snart som mulig.

Hvordan unngår jeg å få en tannbyll?

Forebygging er den beste metode for å unngå tannbyller. Unngå å få hull i tennene ved å pusse og stelle dem hver morgen og kveld. Tannpleiekontroll hvert halve år er også en god ide.

Hva er ømme gommer?

Et helt annet problem er ømme gommer i forbindelse med tannfrembrudd hos de helt små. Barnet sikler, får kanskje små røde knopper på kinn og hake og litt feber. Noen småbarn får også rød stump av det.

Hvordan behandles ømme gommer?

Etter et opplegg av Per Grindsted, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler