Kneskader på brusk

Hva vil det si å ha en kneskade?

I kneet er det flere strukturer som kan bli skadet i forbindelse med uhell. Det dreier seg om sideleddbånd, menisk, korsbånd og bruskskader. De enkelte strukturene vil bli beskrevet hver for seg, men i forbindelse med uhell kan flere av strukturene kanskje ha blitt ødelagt samtidig.

Bruskskader

I forbindelse med knetraumer kan man også pådra seg lesjoner som omfatter enten brusk alene, eller brusk og knokkel i kneet. Hvis brusken skades uten at noe av brusken/knokkelen slås løs, vil symptomene være smerter ved belastning og evt. tendens til hevelse av kneet. Hvis skaden kun omfatter brusken i kneet, kan den ikke sees på et røntgenbilde, men kan konstateres ved en kikkertundersøkelse.

Behandling av bruskskader

Mus i kneet

Hvis man slår løs et stykke brusk/knokkel inne i kneet og ikke umiddelbart får dette behandlet, kan stykket svømme fritt rundt inne i kneleddet. Dermed kan det av og til komme i klemme og utløse smerter, samt gi en fornemmelse av at kneet går i lås. Dette kan utløse "klikkfornemmelser" i leddet og evt. gi hevelse av kneet i det daglige. En slik tilstand kaller man "mus i kneet." Behandlingen kan enten være at man prøver å sette stykket fast igjen, eller - som oftest - at man fjerner stykket i forbindelse med en kikkertundersøkelse.

Hvis stykket eller "musen" kun består av brusk kan det ikke sees på røntgen, men dersom knokkelvev også er involvert er det synlig på røntgenbilde.

Etter et opplegg av Hans Gad Johansen, spesialist og Ejnar Kuur, overlege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler