Fakta om hodepine

Hva er hodepine?

Hovedpine

Hodepine er et hyppig symptom og er årsak til ca 2 prosent av alle henvendelser til allmennpraktiserende leger.

Hva skyldes hodepine?

To hovedtyper av hodepine utgjør langt de fleste tilfellene:

  1. Tensjonshodepine. Dette er svært vanlig - rundt 70 prosent av befolkningen opplever en slik hodepine en eller flere ganger i livet. Tilstanden er ganske godartet og skyldes ofte dårlige arbeidsstillinger. Hodepine av denne typen kan lindres og behandles ved å korrigere arbeidsstillinger og ved fysioterapi.
  2. Migrene. Denne tilstanden krever ofte spesialistbehandling.

Hodepine ses i de fleste tilfeller i forbindelse med godartede lidelser, men kan også være et symptom på alvorlig sykdom.

Noen symptomer bør føre til kontakt med legen

Ta øyeblikkelig kontakt med lege ved plutselig hodepine, spesielt hvis smertene er ledsaget av et eller flere av følgende symptomer: endret bevissthet, kvalme, oppkast, høy feber, nakkestivhet, kramper, synsforstyrrelser eller ved problemer med å føle eller styre armer og ben.

Snarlig kontakt med lege

Man bør ikke vente lenge med å kontakte lege ved langvarig hodepine eller hodepine ledsaget av hukommelsesproblemer, konsentrasjonsvansker, tretthet eller psykiske endringer.

Hvordan stiller legen diagnosen?

En så presis sykehistorie som mulig er nødvendig for at legen skal kunne avgjøre om det skal foretas videre undersøkelser og for at legen skal kunne igangsette behandling.

Hva kan man selv gjøre?

Hvis legen etter undersøkelsen ikke finner noen alvorlig underliggende årsak til hodepinen, er det noen ting man kan gjøre for å unngå flere episoder med hodesmerter:

Hvilke behandlinger og hvilke medisiner kan brukes?

Dette avhenger helt av årsaken til hodepinen. Mot lett hodepine kan man bruke smertestillende håndkjøpspreparater, for eksempel paracetamol.

Unngå midler med acetylsalicylsyre ved magesår eller generelt ubehag i magen.

Skrevet av Bernt Engelsen, dr. med., etter et opplegg av Claus Madsen, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler