Fotsopp (Tinea pedis)

Hva er fotsopp?

Fotsopp skyldes en infeksjon med hudsopp (dermatofytter). Hudsopp deles inn i tre grupper etter den verten de foretrekker : Geofile (jord), zoofile (dyr) og antropofile (mennesker).

De soppene som forårsaker fotsopp er som oftest antropofile. De hyppigste artene er Trichophyton mentagrophytes og Epidermophyton floccosum. Av og til kan man se såkalt mokkasinsopp som kommer av Tricophyton rubrum.

Den vitenskapelige betegnelsen for fotsopp er Tinea pedis eller Dermatophytosis palmaris, plantaris et interdigitalis. Foruten fotsåler (plantaris) og tær (interdigitalis) kan soppen også ramme håndflatene (palmaris).

Hvordan får man fotsopp?

Nesten alle av oss har en eller flere av de soppene som forårsaker fotsopp, levende på kroppen vår. De lever av døde hudceller og gjør som regel ingen skade.

Fotsopp er primært et problem for ungdom og voksne. Soppene trives i fuktige og varme omgivelser. Derfor er fotsopp primært et problem for personer som går mye i tette sko, for eksempel gummistøvler, eller som ikke får tørket føttene godt nok etter dusjing eller bading.

Fotsopp er smittsomt og smitter både ved direkte kontakt og ved indirekte kontakt med for eksempel håndklær, sko og gulv.

Hva er tegnene på fotsopp?

Det finnes to varianter av fotsopp:

1.Den alminnelige fotsoppen arter seg vanligvis slik. Mellom de ytterste tærne kommer det et kløende, eventuelt lett flassende utslett. Huden blir ofte rød og det kan eventuelt dannes små væskefylte blemmer. Utslettet kan spre seg til resten av foten og eventuelt andre områder av kroppen.

2. Den såkalte mokkasinsoppen er sjeldnere og viser seg på fotsålene. Huden blir rød og furene i foten fremstår som hvite streker. Hvis angrepet av mokkasinsopp ikke behandles, vil det typisk komme et lignende utslett på den ene eller begge håndflatene. Senere blir forandringene preget av kraftig avskalling av huden og kan ligne et eksem.

Hvem er spesielt utsatt?

Unge, spesielt unge som går i joggesko eller gummistøvler. Idrettsutøvere (sykdommen kalles Athlete's foot på engelsk). Personer som på grunn av arbeidet er tvunget til å gå i tettsittende gummistøvler eller lignende.

Gode råd

Vask føttene daglig og la dem tørke ordentlig før du tar på deg strømper og sko.

Bruk kun bomull - eller ullsokker og skift sokker daglig. Du må dessuten skifte sokker hver gang de blir fuktige.

Unngå fottøy av kunstmaterialer. Gå mest mulig i sko av skinn og helst sandaler.

Pudre eventuelt føttene og innsiden av skoene med talkum som inneholder soppmiddel.

Hvordan stiller legen diagnosen fotsopp?

Som regel kan diagnosen stilles ved å se på utseendet til utslettet som soppen forårsaker.

Fra utslettet kan det tas et avskrap til mikroskopi og dyrkning, som kan påvise soppen.

Hvordan er prognosen?

Enkelte ganger kan fotsoppen forsvinne bare ved frisk luft, men ofte må en behandling med medisiner til.

I tillegg til fotsopp kan det også opptre sopp i neglene.

Hvordan behandles fotsopp?

Hvilken medisin kan man bruke?

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege, og Ulla Søderberg, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler