Førstehjelp ved øyeskader

Alle former for øyeskader må behandles øyeblikkelig fordi skaden kan medføre permanent skade på barnets syn. Slag mot øyet

Hvis barnet får et slag mot øyet vil oftest de benede delene rundt øyet beskytte selve øye-eplet mot skade. Vanligvis vil området rundt øyet hovne opp og bli blått (hematom) på grunn av en uskyldig blødning i vevet omkring øyet.

Kraftige slag kan i noen tilfeller føre til brudd i det spinkle skjelettet rundt øyet og det kan også føre til at netthinnen kan løsne og at synsnerven kan bli skadd. Det kan oppstå en blødning inne i øyet, enten foran i øyet eller i glasslegemet.

Symptomer:

Hva skal jeg gjøre?

Hva kan legen gjøre?

Fremmedlegeme på øyet

De vanligste øyeskadene er rifter i øyets ytre hinner (hornhinnen) på grunn av rusk og andre fremmedlegemer og på grunn av partikler som trenger inn i øyet. Fremmedlegemene kan sitte fast eller være løse.

Selv svært små fremmedlegemer (som støvpartikler, sand og små insekter) kan være svært irriterende på øyet.

Symptomer:

Hva kan jeg gjøre?

Skal lege kontaktes?

Hva vil legen gjøre?

Etseskader på øyet

Dersom barnet har fått kjemikalier på øyet kan dette gi etseskader forårsaket av syre eller basiske væsker. Dette kan medføre alvorlige skader på øyelokkene, øye-eple og hornhinnen. Øyeblikkelig behandling er påkrevet.

Symptomer:

Hva skal jeg gjøre?

Hva kan legen gjøre?

Hvordan kan øyeskader forhindres?

Skrevet av Ansgar Berg, dr.med. pediatri. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler