Test om du er overvektig - beregn din BMI
Mange mennesker tror at de er overvektige uten at de nødvendigvis er det. Man kanværeadskillig rundere enn en reklamemodell uten å være overvektig. Faktisk skal man helst ha litt fett på kroppen: 10 -18 prosent av en manns kroppsvektbør være fett, mens 18 -25 prosent av en kvinnes kroppsvekt skal være det . Kroppen trenger litt fett, til isolasjon og til produksjon av enkelte stoffer.
Du kan finne ut om du er overvektig ved å benytte den såkalte BMI-testen. Testen beregner din BMI (Body Mass Index), et tall som forteller noe om forholdet mellom vekt og høyde.
Her ser du hva ditt BMI-tall (Body Mass Index) helst skal være:
Alder | Undervektssone (du bør legge på deg!) |
Sunn sone |
Overvektssonen (økt dødelighet) |
Fedmesonen (markant økt dødelighet) |
Over 35 år | BMI under 19 | BMI: 19 - 26 | BMI: 27 - 30 | BMI over 30 |
18-34 år | BMI under 19 | BMI: 19 - 24 | BMI: 25 - 30 | BMI over 30 |
Mennesker er forskjellig bygget, og derfor er det visse marginer som BMI-verdien kan ligge innenfor. Er BMI-verdien din over 25 - 27, bør du imidlertid gjøre noe med det. Overvekt kan blant annet utløse sukkersyke, hjertelidelser, kreft og for høyt blodtrykk. Hvis ditt BMI er over 30, MÅ du gjøre noe.
(Legg merke til at BMI-tallet ikke kan brukes av body-buildere pga deres muskelmasse, akkurat som mennesker med kraftig benbygning og uten synlige tegn til fedme kan ha høyere BMI-tall enn angitt i skjemaet.)
- HUSK: Du kan få BMI - verdien ned uten hverken å pine deg selv eller sulte: Alle monner drar. Hvert eneste kilo du taper, gavner din helse på lengre sikt. Les hva du kan gjøre i kapittelet: Slik slanker du deg på en sunn måte.
- TIPS: Du kan eventuelt sitte og leke litt med test-feltet over, for å finne ut hvor mye din vekt må ned før ditt BMI-tall blir tilfredsstillende.
Er ditt BMI-tall for høyt så les: Slik slanker du deg på en sunn måte.
Prøv også testen "Bør du gjøre noe med din overvekt?"
Du kan også teste om du eple-typen, og i risikosonen for hjerte/kar-sykdommer, eller den mindre skadelige pæretypen.
Skrevet av: Berit Falk Dracup, klinisk ernæringsfysiolog.