Sjekkliste

Hyller med medisiner

Det skjer hver gang. Man har planlagt godt, og huskelisten var lang som en telefonkatalog. Likevel oppdager man midt i ferien at man nok en gang har glemt diaré-pillene eller noe annet viktig. Det har NettDoktor tatt følgene av. Her er huskelisten med opplysningene du trenger i forberedelsen av den perfekte reisen.

Overskrift: Vaksinasjoner

Visse typer vaksinasjoner og forebyggende medisiner skal gis ut i god tid før avreise. Gå derfor til legen 6-8 uker før avreise. Hele reiseruten bør være planlagt på forhånd og fortelles til legen, da behovet for vaksinasjon og forebygging mot malaria avhenger både av hvilket land man reiser i, og hvor lenge man skal være borte. Husk også å opplyse om reiseform. Det er stor forskjell på å bo i en landsby eller på et fem-stjernes hotell.
Undersøk med NettDoktor hvilke vaksinasjoner du har bruk for før reisen. Hos NettDoktor kan du dessuten finne en oversikt over bivirkninger, varighet av beskyttelse og kontraindikasjoner for de enkelte vaksinasjonene. For gravide gjelder naturligvis andre retningslinjer. Husk å få et internasjonalt vaksinasjonskort med underskrifter og stempler, som tas med på reisen.

Overskrift: Min daglige medisin

Bruker du medisin til daglig, bør du forsikre deg om at du har nok til hele ferien. Ta med medisinene i originalemballasjen, samt resepten. Undersøk om medisinene du bruker kan gi noen bivirkninger som ikke passer med din ferietur. Ha alltid livsviktige medisiner i håndbagasjen. Les mer om bivirkninger i solen.


Overskrift: Reiseapotek

Desverre kan man ikke sikre seg mot uhell og ulykker, men de små overraskelsene kan man, med en viss sannsynlighet, forutse. Derfor er det alltid lurt å ha noe for hånden som kan lindre hodepinen, diaréen eller insektbittet. NettDoktor gir deg en komplett liste over hva ditt reiseapotek bør inneholde. Til mer eksotiske reisene bør man utvide apoteket med eksempelvis kanyler og malariaforebyggende medisin. Dersom man tar med kanyler og spesielle former for medisin (særlig morfin-preparater), kan man i noen land møte en ubehagelig mistenksomhet. Be derfor legen din om å en bekreftelse på engelsk, fransk eller spansk, hvor det står at den gjeldende medisinen er til personlig bruk. Les mer i artikkelen om medisin på tvers av grenser.


Overskrift: Solkrem

Selv om solstrålene gjør godt for vinterbleke kropper, er det slett ikke ufarlig. Likevel er det ikke vanskelig å oppholde seg i solen på en sunn og ufarlig måte. NettDoktor gir deg de viktige retningslinjene for å kunne nyte solen med god samvittighet.


Overskrift: Sykdommer

De sykdommene som hyppigst rammer reisende, er ikke av alvorlig karakter. Men de kan likevel være problematiske, dersom man er langt fra legehjelp eller ikke snakker samme språk. Før en lengre reise kan man få legen sin til å skrive ut midler, slik at man i nødstilfeller kan behandle de hyppigste banale lidelsene som halsbetennelse, blærebetennelse, forkjølelse , forstoppelse og reisediaré.
Ved reiser i tropene kan det i tillegg være en risiko for å bli smittet med spesielle sykdommer.

HIV og kjønnssykdommer bør man desverre alltid sikre seg mot, og det er naturligvis obligatorisk å ha med den nødvendige prevensjonen for hånden. Les mer om HIV og de hyppigste kjønnssykdommene chlamydia, kondylomer (kjønnsvorter) og gonoré.


Overskrift: Sjekkliste

Etter et opplegg av Marianne Møller, farmasøyt og Katrine Svendsen, prosjektkoordinatorOppdatert av: Kristian Sæthre, lege

Sist oppdatert: 02.04.2007