Halsbetennelse

Hva er en halsbetennelse?

Halsbetennelse er en sykdom som primært er lokalisert til mandlene og området rundt disse. Både virus og bakterier kan forårsake en halsbetennelse. halsbetennelse er en egen sykdom, men det kan også ses ved andre sykdommer som for eksempel influensa og kyssesyken. Sykdommen rammer ofte ungdommer og barn, men alle kan få en halsbetennelse. Karakteristisk for sykdommen er en vond, sår hals og smerter når man svelger. Når sykdommen skyldes bakterier kan den behandles med antibiotika hvis allmenntilstanden er dårlig. Forløpet er vanligvis godartet enten årsaken er virus eller bakterier.

Hvordan får man en halsbetennelse?

For å få sykdommen må man bli smittet med bakterier eller virus.

En virusinfeksjon i halsen kan man blant annet få av de samme virus som gir forkjølelse og det viruset som gir kyssesyken (Epstein-Barr virus.) Smitten skjer dels som luftbårne dråper og dels via hendene.

De bakterielt utløste halsbetennelseene skyldes oftest noen bakterier som kalles gruppe A streptokokker. Smitten skjer på samme måte som for virusinfeksjonene. Fra man har blitt smittet med bakteriene til man får halsbetennelse går det 2-4 dager, noen ganger mindre.

Hva er tegnene på en halsbetennelse?

Gode råd

Hvis man har tegn på en halsbetennelse og i tillegg har hatt feber og føler seg generelt syk kan man oppsøke lege.

Hvis det gjør vondt når du svelger kan det ofte lindre med noe varmt å drikke. Velg "myk" mat som er lett å svelge.

Drikk mye væske! Det er spesielt viktig hvis du har feber.

Hvordan stiller legen diagnosen halsbetennelse?

Mandlene

Legen stiller diagnosen utfra sykdomsbildet og evt. laboratorieprøver. Ofte vil legen ta en hurtigprøve for de bakteriene som kalles gruppe A streptokokker. Eventuelt vil hun/han ta en blodprøve.

Hvordan er prognosen?

Halsbetennelse er som regel en godartet sykdom som går over i løpet av en uke. En streptokokkutløst halsbetennelse kan i noen tilfelle føre til andre problemer. Noen får utslett, såkalt skarlagensfeber eller scarlatina. Noen kan få en byll ved mandelen, som regel bare på én side. Noen kan få mellomørebetennelse eller bihulebetennelse.

I sjeldne tilfelle kan man få giktfeber eller en spesiell nyresykdom som heter glomerulonefritt.

Hvordan behandles en halsbetennelse og hvilken medisin kan man få?

halsbetennelseer som er utløst av virus behandles ikke. De går over av seg selv og nesten alltid uten problemer.

halsbetennelseer som skyldes bakterier kan behandles med antibiotika, men også disse halsbetennelsene vil kroppen som regel greie å håndtere på egenhånd. Penicillin er virksomt overfor gruppe A streptokokker og foretrekkes som regel når det er nødvendig med behandling. Hvis man er allergisk overfor penicillin kan man få et annet antibiotikum, for eksempel erytromycin.

Etter et opplegg av Hanne Korsholm, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler