Gonoré

Hva er gonoré?

Gonoré er en kjønnssykdom som skyldes en bakterie. Bakterien kalles gonokokk på norsk, dens latinske navn er Neisseria gonorrhea.

Antallet pasienter med gonoré har hovedsakelig vært litt økende de siste tiårene. Sykdommen ses hyppigst hos unge mellom 15 og 24 år.

gonoregrupper web

Figur 1. Tilfeller av gonore i Norge meldt MSIS 1993-2012 etter diagnoseår, smittemåte og kjønn. Kilde: fhi.no

Hvordan får man gonoré?

Gonoré smitter hovedsakelig ved seksuell kontakt.

Gravide med gonoré kan smitte barnet ved fødselen. Barn som smittes på denne måten kan få en kraftig øyebetennelse. Dette kan medføre blindhet hvis barnet ikke får behandling. Tidligere var medfødt gonoré den vanligste årsaken til blindhet i den vestlige verden. For å forhindre dette, dryppet man øynene på nyfødte med lapis (sølvnitrat). Denne form for forebyggelse brukes ikke lenger i dag. Nå behandler man kun hvis det oppstår en betennelse i øyet.

Hva er tegnene på at man er smittet med gonoré?

Ca. halvdelen av alle kvinner som smittes får ingen symptomer. Hos menn er det ca. 1/3 som ikke får symptomer.

Mannlige symptomer:

Kvinnelige symptomer:

Hos begge kjønn kan man se en infeksjon med gonokokker i svelget. Som regel vil en slik infeksjon være uten symptomer, men noen får feber.

Ved analsex kan man få en gonokokkinfeksjon i endetarmen. En slik infeksjon kan være helt uten symptomer, men den kan også utvikles til en meget smertefull tilstand med blodig puss fra endetarmen.

Hvem har spesielt stor risiko for å få gonoré?

Gode råd:

© Lene Justesen, 2000

Hvordan stiller legen diagnosen gonoré?

Bakterien kan påvises ved å undersøke sekret fra urinrøret i et mikroskop. Bakterien kan også påvises ved å ta prøver med en steril vattpinne fra urinrøret, livmorhalsen, svelget eller endetarmen og så dyrke bakteriene fra denne.

Hvordan behandles gonoré?

Først og fremst er det viktig at både du og din/dine partnere undersøkes og behandles hvis gonorébakterier (gonokokker) påvises.

Gonoré behandles med antibiotika.

Hvordan er prognosen ved gonoré?

Hvis gonoré behandles raskt, vil man ikke se noen ettervirkninger av infeksjonen.

En ubehandlet infeksjon kan derimot spre seg og føre til underlivsbetennelse hos kvinner og betennelse i bitestiklene hos menn.

Hos kvinner kan en slik ubehandlet infeksjon på lengre sikt føre til lukking av egglederne. Dette medfører at et befruktet egg vil få vanskeligere for å passere ned i livmoren. Dette vil så øke risikoen for at kvinnen blir gravid utenfor livmoren eller blir steril.

Gonoré kan i meget sjeldne tilfeller spres med blodet til hele kroppen. Dette vil medføre leddsmerter, utslett, feber og kulderystelser. Ekstremt sjelden kan man se hjernehinnebetennelse og betennelse i hjertet.

Motstandsdyktige gonorébakterier (gonokokker) ses med jevne mellomrom importert fra Afrika eller Asia. Disse kan være vanskelige å behandle.

Kilder:
Allmennmedisin - Klinisk arbeid
Steinar Hunskår

Skrevet av Kathrine Woie, lege etter et opplegg av Flemming Andersen, lege og Ulla Søderberg, spesialist. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler