Når gleden blir tre ganger så stor!

På ultralydundersøkelsen fem uker inn i sitt tredje svangerskap får Alicia Moore en overraskelse. "Her er det tvillinger" sier legen. Deter ikke noe sjokk for Alicia, som har flere tvillinger i familien. "Vent - her er det en til, la oss se om vi finner flere". Alicia venter på at legen skal komme med poenget i vitsen, eller i det minste en latter. Det skjer ikke, det er ingen spøk - Alicia skalha trillinger! De to guttene hjemme skal få tre nye brødre!

BIRTE EVENSEN
NettDoktor.no

Alicia i sofaTrillinger!
I begynnelsen var Alicia fortvilet. Hun kunne ikke forstå hvordan hun eller kroppen skulle klare dette. Hun hadde også nylig hatt en spontanabort, og kastet seg derfor over all den informasjonen hun kunne finne om flerlingefødsler. Denne gangen ville hun gjøre alt riktig, og ikke risikere noe. Hun var opptatt av kosthold og hvile, la vekt på å spise mat med mange kalorier og høyt proteininnhold. I løpet av svangerskapet la hun på seg 35 kg.

Flerlingefødsler betegnes som høyrisiko-svangerskap, og Alicia ble fulgt opp av fødeavdelingen på Haukeland sykehus. Hun trivdes godt på sykehuset, men mener at en av fordelene ved amerikanske sykehus i forhold til norske, er kontinuiteten man får ved å ha en fast lege som følger deg opp.
- Å fortelle de samme tingene hver gang til forskjellige leger opplevde jeg som litt slitsomt, jeg ønsket ofte at legen skulle kjenne meg igjen og se endringer fra gang til gang.

Føde i Norge eller USA?
Alicia og mannen hadde valget mellom å føde hjemme i USA - det var også hennes første tanke etter å ha fått beskjed om at hun ventet trillinger - eller i Norge. Men de valgte Norge siden dette skulle bli barnas nye hjemland.

En annen årsakvar hjelpen hun fikk av en annen trillingmor. Hun overbeviste Alicia om at det ville gå bra å føde trillinger i Norge også. Alicia traff henne gjennom Tvillingforeldre-foreningen, og hun har fulgt Alicia med hjelp og gode råd gjennom hele svangerskapet. Alicia er svært takknemlig for hjelpen hun har fått.
- Det er så deilig å ha noen som har vært igjennom det samme, og kjenner systemet. Jeg har fått mange råd om svangerskap, rettigheter og andre praktiske sider som jeg ikke hadde kommet på selv.

Den største trusselen mot flerlinger er for tidlig fødsel. Man prøver å strekke svangerskapet forbi tre kritiske perioder: 24. uke som er kritisk for overlevelse, 29. uke som er grensen for ferdigutviklede lunger, og 34. uke der barna har utviklet sugerefleksen. Alicia gikk i 33 uker og to dager. Da hadde hun vært innom fødeavdelingen flere ganger de siste ukene for å få riehemmende midler, samt hvilt mye for å unngå belastning som kunne provosere frem en fødsel.

Pleie- og omsorgstjenesten i kommunen sendte en hjemmehjelp en gang i uken for å hjelpe til med husarbeidet. Aliciafikk også t god hjelp av søsteren og moren som kom over fra USA for å hjelpe til.

Jobben å være mor
Maxamum, Marcus og Ronin ble tatt med keisersnitt den 18. august 2000. De tre guttene veide omlag 2000 g hver, og alle var velskapte. Den første tiden ble de matet med sonde og så flaske, før de gikk over tilbrystet. For minstemann Ronins skyld, og kanskje også for den nybakte morensskyld, ble guttene liggende 19 dager på nyfødtavdelingen før Alicia kunne ta dem med hjem. Dette var lenge både for Alicia og resten av familienhjemme, men ventetiden ble brukt til å hvileut før tilværelsen som fembarnsmor begynte for alvor. Alicia selv lå ca. en uke på barselavdelingen og en uke påbarneklinikken.

Alicia legger ikke skjul på at det har vært travle dager etter hun kom hjem. Når NettDoktor er på besøk er hun på sin tredje våkenatt. Barna har vært litt urolige, med luft i magen og lite nattesøvn. Alicia understreker allikevel at de er "enkle" babyer. - Førstemann var kolikkbarn ogmye mer slitsom enn disse tre til sammen, forteller hun.

Restitusjonsperioden derimot, har vært mer krevende denne gangen.
- Etter min første fødsel brukte jeg en uke på å hente meg inn igjen, neste gang bare fire dager. Men nå er jeg på min femte uke- og jeg er fortsatt fysisk hemmet av å ha født! Dette kan skyldes forskjellen mellom keisersnitt og vaginal fødsel, tror Alicia, som fortsatt er litt plaget med små blødninger. Oppfølging etter fødselen skjer hos hennes faste lege, og hun har også hatt hjemmebesøk av helsesøster.

Alicia undervurderer ikke å være fembarnsmor.
- Jeg er utdannet jurist og hadde egen praksis i USA - det er bare barnemat i forhold til å være fembarnsmor!

Les også:
Alicias egen beretning
Betraktninger fra en tvillingmor


Relevante artikler