“Når du er over det første sjokket”

Av ALICIA ROCKWELL-MOORE
20. september2000

Alicias trillingerPlutselig er det blitt slik at du venter to eller flere barn – tre i mitt tilfelle. Etter at det første sjokket har lagt seg, er det på tide å vurdere hva som er best for deg, for kroppen din og for barna.

Du er den eneste som kan avgjøre hva som er best for deg. For meg var første bud å få orden på min egen psyke. Det å være gravid, gravid med tre babyer i stedet for én, tanken på å bære så mange babyer på en gang – alt dette kan være både sjokkerende og skremmende. I tillegg til de psykologiske reaksjonene, var jeg bekymret for hvordan overgangen fra en kjernefamilie på fire til en familie på syv ville bli! Jeg hadde allerede to små gutter, én på tre og et halvt år og én på to, og den yngste hadde akkurat sluttet med bleier. I og med at et vellykket svangerskap avhenger av en stabil psyke, er det svært viktig å klare å slappe av følelsesmessig. Ifølge ekspertene spiller stress en viktig rolle for kvinnens evne til å gå tiden ut til termin. Stress kan nemlig utløse for tidlig fødsel, og dette er en av de største risikoene ved flerlinge-graviditet (se Dr. Barbara Lukes When Carrying Twins, Triplets or Quads – ”Å være gravid med tvillinger, trillinger eller firlinger”).

For å komme over det følelsesmessige stresset som du kanskje sliter med fordi du venter mer enn én baby, kan det hjelpe å fokusere på det endelige målet – å få friske barn. En stund vurderte jeg å ta et opphold på et terapisenter, men siden dette verken var særlig praktisk eller rasjonelt, lot jeg det være. Jeg tok meg heller en fredelig kveld med meditering og planlegging.

Planlegging er selve nøkkelordet i en flerlinge-graviditet. Planlegging vil hjelpe deg til å gi bådekroppen din og barna den omsorgen som er nødvendig. Planlegging kan være helt avgjørende – i og med at et flerlinge-svangerskap ikke kan sammenlignes med et vanlig svangerskap. Jeg tror hovedforskjellen mellom disse to graviditetstypene er at et flerlinge-svangerskap i større grad er som å løpe et maraton – det krever planlegging, innsats og utholdenhet. Du kan ikke bare løpe maraton sånn helt uten videre. Først må du bli klar over hva det er du gir deg i kast med, deretter må du sette inn krefter på å fullføre løpet – så mye krefter at du makter å holde ut den fysiske påkjenningen hele veien.

Umiddelbart etter at jeg fikk vite at jeg ventet trillinger, begynte jeg å lese. Jeg visste ingenting om hvordan det var å gå med flere enn ett barn, og dessuten følte jeg at det å være trilling-gravid var så spesielt og uvanlig at jeg ville trenge hjelp utenfra for å lykkes. Det hadde jeg rett i. Etter å ha lest flere bøker om emnet, visste jeg at jeg ville bli nødt til å være forsiktig med kroppen min for å kunne gjennomføre graviditeten. Jeg fant ut at det var tre forhold som var svært viktige: Jeg skjønte at kostholdet hadde stor betydning– blant annet skulle jeg få i meg rikelig med væske. I tillegg var det svært viktig med nok sengehvile, samt stadig årvåkenhet overfor tegn på for tidlig fødsel.

Tilstrekkelig med næring er nødvendig for at trillingene ikke skal ”slåss” om den. Dette er ikke et problem i et vanlig svangerskap, siden kroppen vår fra naturens side er i stand til å dekke næringsbehovet til ett foster. God sluttvekt er viktig for flerlingenes helse. Derfor er det viktig å tilføre babyene kalorier og protein hele tiden, slik at den konstante vektøkningen vil hjelpe dem i slutten av graviditetsperioden, som vanligvis er kortere enn i et vanlig svangerskap. Mens et normalt svangerskap med ett foster varer omtrent 40 uker, er gjennomsnittsterminen i trilling-graviditeter på 32 uker. Dette tatt i betraktning trenger babyene i magen å nyttegjøre seg mammas vektøkning best mulig. Væsketilførsel er viktig fordi musklene våre fungerer mye bedre når de får nok væske. Tenk på idrettsfolk. De drikker jo vann hele tiden! Jeg drakk over fire liter om dagen . Det var ingen stor sak i forhold til det jeg skulle oppnå – at barna mine ikke ble født for tidlig!

Sengehvile er også avgjørende. Dette fordi aktiviteten i livmoren reduseres når du ligger, noe som motvirker for tidlig fødsel. Dessuten gjør sengeleiet at viktige næringsstoffer går rett til barna i stedet for at de blir brukt opp til mors daglige gjøremål. Mange leger anbefaler redusert fysisk aktivitet og mer sengehvile fra svangerskapets 22. uke. Vær nøye med å lytte til kroppen din. Når den sier at det er på tide å ta seg en hvil - hvil.

Til slutt kan kjennskap til tegn på for tidlig fødsel hjelpe deg til å verne om babyene og kroppen din. Tegnene på prematur fødsel er ikke alltid så klare i et flerlinge-svangerskap som i et vanlig svangerskap. For at svangerskapet skal bli vellykket, er det derfor utrolig viktig at du skaffer deg informasjon om emnet og at du er på vakt overfor symptomene. Insistér på å få det siste ordet dersom du tror at en prematur fødsel er i emning. I mitt tilfelle, da fødselen startet for tidlig, spurte de meg igjen og igjen om hvordan jeg kunne stille en så nøyaktig diagnose på egenhånd. Vel, jeg er ingen ekspert, men jeg stolte såpass på kroppen min og på min egen intuisjon at jeg fulgte opp faresignalene.

Ved hjelp av mye næring, sengeleie og kunnskap om tegn på for tidlig fødsel, klarte jeg å bære trillingene mine i 33,2 uker, og jeg fikk babyer som veide 2030, 1940 og 1860 gram. Alle var friske og kunne puste vanlig med én gang. Egen kunnskap og oppmerksomhet overfor de spesielle kravene en trilling-graviditet stiller til deg, vil øke sjansen for at svangerskapet får en lykkelig slutt.


Relevante artikler