Flere legemidler samtidig
Hva er legemiddelinteraksjoner?
Noen ganger må man ta 2 eller flere legemidler samtidig, enten for den samme sykdom; for eksempel halsbetennelse (antibiotika og smertestillende) eller fordi man har to sykdommer; for eksempel magesår og gikt (syrenøytraliserende medisin og giktmedisin).
Hvis to legemidler påvirker hverandre på en slik måte at det oppstår øket virkning, flere bivirkninger eller nedsatt virkning av det ene eller det andre legemiddelet, sier man at det er snakk om en legemiddelinteraksjon.
Hvordan kan legemidler påvirke hverandres virkning?
De fleste legemidler blir nedbrutt i leveren ved hjelp av enzymer, for så å bli utskilt som mindre molekyler via nyrene.
- Hvis legemiddel A hemmer det enzym som er ansvarlig for nedbrytning av legemiddel B, kan resultatet bli at store mengder av legemiddel B hoper seg opp i blodet. Dette kan føre til alvorlige bivirkninger som følge av forgiftning. Hvis legen vurderer at det er viktig med begge legemidler på samme tid vil legen sørge for å redusere dosen av legemiddelet B, sånn at det ikke oppstår noen forgiftning.
- Hvis legemiddel A derimot øker mengden av det enzym som er ansvarlig for nedbrytningen av legemiddel B så vil nedbrytningen skje hurtigere og man oppnår ikke den forventede effekt av legemiddel B. Dette kan av og til motvirkes ved å øke dosen av B.
- Legemidler kan også påvirke hverandre på andre måter, f.eks. ved at det ene legemiddelet reduserer eller øker opptaket i tarmen eller utskillelsen i nyrene av det andre medikamentet. I begge tilfelle kan det, som i overstående eksempler med legemiddel A og B, bli for stor eller for liten konsentrasjon av legemiddelet i blodet Dermed øker risikoen for henholdsvis alvorlige bivirkninger eller manglende virkning.
Er det nødvendig at legen vet alt om ens medisinforbruk?
Såfremt legen tar høyde for eventuelle situasjoner hvor 2 eller flere legemidler påvirker hverandre, er det fullt forsvarlig å ta flere legemidler på samme tid. Man skal derfor alltid fortelle legen hva man bruker av medisiner - også dem man får kjøpt uten resept.
Oppdatert av Kristian Sæthre, lege i 2015.