Magesår
Hva er magesår?
Magesår er sår i slimhinnen i magesekken eller i tolvfingertarmen. Typiske symptomer er smerter i den øverste delen av magen. Årsaken til magesår er nesten alltid en bakterie eller giktmidler (smertestillende medisin). Hvis ikke årsaken fjernes, vil man kunne få magesår igjen og igjen.
Hvorfor kommer det et sår?
I løpet av de siste ti årene har man funnet ut at de fleste magesår skyldes en bakterie som heter Heliobacter pylori. Acetylsalicylsyre og smertestillende giktmidler, som Ibuprofen og lignende, kan imidlertid også gi magesår.
Hvordan oppleves magesår?
Der er stor forskjell på hvordan magesår oppleves:
- Ofte har man en bitende eller brennende fornemmelse mellom navlen og brystbenet fra én til tre timer etter et måltid. Noen ganger kan smertene også komme under og like etter måltidet.
- Smertene kan føles som forstoppelse, halsbrann eller sult.
- Man kan vekkes av smertene om natten.
- Smerten kan ofte lindres med magesyre-hemmende medisin.
- Kaffe og røkt mat kan forverre smertene.
Mange merker imidlertid ikke at de har magesår. Og dessuten er det viktig å understreke at de fleste som har vondt i maven slett ikke har magesår.
Magesår kan være farlig!
Her er faresignalene:
- Blodig, svart eller tjære-lignende avføring
- Kvalme og muligens tilhørende blod eller kaffegrut-lignende oppkast
- Ufrivillig vekttap
- Blekhet og tretthet på grunn av jernmangel som ikke kan forklares på annet vis
- Plutselige, kraftige magesmerter
Hva kan man selv gjøre?
Gå til legen og sørg for å bli ordentlig undersøkt med en magekikkert for å finne ut om det er magesår, idet:
- diagnosen har stor betydning for den medisinen legen kan gi deg blant annet mot smerter
- man kan kurere magesår med antibiotika
Hvordan stiller legen diagnosen?
Diagnosen kan kun stilles ved en magekikkhullsundersøkelse (gastroskopi) eller et røntgenbilde. Hvis man har magesår, kan andre undersøkelser avsløre om man også har bakterien "Heliobacter Pylori".
Ved magekikkhullsundersøkelsen fører legen et bøyelig rør gjennom munnen ned i maven og tolvfingertarmen. Legen kan da se om det er magesår, og han eller hun kan ta prøve med tanke på bakterier.
Gode råd
Bruk ikke svake smertestillende midler som acetylsalisylsyre og smertestillende giktmidlermer enn nødvendig, eventuelt etter legeordinasjon.
Hvis du tidligere har hatt magesår (påvist ved magekikkhulls- eller røntgenundersøkelse) bør du unngå svake smertestillende midler som inneholder acetylsalisylsyre og smertestillende giktmidler, som ibuprofen og lignende.
Hvis du røyker, bør du prøve å slutte. Det finnes i dag gode hjelpemidler til dette, til og med egne kurs.
Hvordan behandles magesår?
Magesår kan nesten alltid behandles effektivt med medisin. Kun sjelden opererer man for magesår.
Hvordan behandles komplikasjoner ved magesår?
- Ved blødende magesår vil legen først undersøke hvor det blør fra med en magekikkhullsundersøkelse. Såfremt blødningen kommer fra en pulsåre, vil den første behandlingen vanligvis være etsende eller karsammentrekkende medisin-injeksjoner i det blødende magesåret, rett ved pulsåren.
- Ved blødende magesår, som ikke lar seg stoppe ved magekikkhullsundersøkelse, eller når det er gått hull på magesekken, vil det være nødvendig å operere.
- Det finnes en lang rekke ulike operasjoner ved blødende magesår, avhengig av hvor såret er. Generelt vil formålet med operasjonen være å stoppe blødningen eller hullet til bukhulen. Operasjonene er teknisk vanskelige og risikoen for komplikasjoner er relativt stor.
- Tidligere opererte man ofte magesår med det formål å fjerne de nervene som stimulerte magesyreproduksjonen. Denne operasjonen brukes i dag bare i svært sjeldne tilfeller, idet det nå finnes effektive medisiner med få bivirkninger.
Skrevet av Odd Helge Gilja, ass.lege dr. med. etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege, Torben Nathan, lege, og Ove Schaffalitzky de Muckadell, overlege professor. Oppdatert i 2016.