Magesår

Mage Mage

Hva er magesår?

Magesår er sår i slimhinnen i magesekken eller i tolvfingertarmen. Typiske symptomer er smerter i den øverste delen av magen. Årsaken til magesår er nesten alltid en bakterie eller giktmidler (smertestillende medisin). Hvis ikke årsaken fjernes, vil man kunne få magesår igjen og igjen.

Hvorfor kommer det et sår?

I løpet av de siste ti årene har man funnet ut at de fleste magesår skyldes en bakterie som heter Heliobacter pylori. Acetylsalicylsyre og smertestillende giktmidler, som Ibuprofen og lignende, kan imidlertid også gi magesår.

Hvordan oppleves magesår?

Der er stor forskjell på hvordan magesår oppleves:

Mange merker imidlertid ikke at de har magesår. Og dessuten er det viktig å understreke at de fleste som har vondt i maven slett ikke har magesår.

Magesår kan være farlig!

Her er faresignalene:

Hva kan man selv gjøre?

Røngten av magen

Gå til legen og sørg for å bli ordentlig undersøkt med en magekikkert for å finne ut om det er magesår, idet:

Hvordan stiller legen diagnosen?

Diagnosen kan kun stilles ved en magekikkhullsundersøkelse (gastroskopi) eller et røntgenbilde. Hvis man har magesår, kan andre undersøkelser avsløre om man også har bakterien "Heliobacter Pylori".

Ved magekikkhullsundersøkelsen fører legen et bøyelig rør gjennom munnen ned i maven og tolvfingertarmen. Legen kan da se om det er magesår, og han eller hun kan ta prøve med tanke på bakterier.

Gode råd

Bruk ikke svake smertestillende midler som acetylsalisylsyre og smertestillende giktmidlermer enn nødvendig, eventuelt etter legeordinasjon.

Hvis du tidligere har hatt magesår (påvist ved magekikkhulls- eller røntgenundersøkelse) bør du unngå svake smertestillende midler som inneholder acetylsalisylsyre og smertestillende giktmidler, som ibuprofen og lignende.

Hvis du røyker, bør du prøve å slutte. Det finnes i dag gode hjelpemidler til dette, til og med egne kurs.

Hvordan behandles magesår?

Magesår kan nesten alltid behandles effektivt med medisin. Kun sjelden opererer man for magesår.

Hvordan behandles komplikasjoner ved magesår?

Skrevet av Odd Helge Gilja, ass.lege dr. med. etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege, Torben Nathan, lege, og Ove Schaffalitzky de Muckadell, overlege professor. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler