Røykestopp - derfor bør du slutte

Hvorfor bli eks-røyker?

Det er et utall gode helsemessige grunner til å slutte å røyke, både for deg selv og dine nærmeste.

Røyking
Foto: Geir Haukursson

Får jeg det bedre?

Hvordan påvirker røykingen helsen for meg og mine nærmeste?

Røykelunger (kronisk bronkitt, emfysem og KOLS)

Sykdommen viser seg først ved hoste og oppspytt av slim. Den kommer gradvis og viser seg ved et langsomt tap av lungefunksjon. Sykdommen starter typisk i 35-45-årsalderen. Ettersom lungefunksjonen nedsettes blir man kortpustet, og man må forvente gjentatte sykehusinnleggelser som følge av akutte forverringer.

Kreft

Kreftrisikoen er generelt høyere hos røykere enn hos ikke-røykere. Mest uttalt er dette naturligvis for de kreftformene som nesten utelukkende forekommer hos røykere: Lungekreft, strupekreft og kreft i munnhulen. Men også andre kreftformer forekommer hyppigere hos røykere enn hos ikke-røykere: Halskreft, spiserørskreft, kreft i nyrene, bukspyttkjertelen, livmorhalsen og blæren. Slutter du å røyke går det ca 15 år før risikoen for å få lungekreft er like liten som hos en ikke-røyker.

Åreforkalkning

Åreforkalkning, som på samme måte som røykelunger må betegnes som en folkesykdom, forekommer i langt høyere grad hos røykere. Symptomgivende åreforkalkning i hjertet,som kan føre til blodpropp, ses hovedsakelig hos røykere. Ni av ti av dem som foretar en bypassoperasjon i hjertet er røykere. Også åreforkalkning i hjernen, som kan gi lammelser, ses oftere hos røykere. Åreforkalkning i bena, som kan medføre koldbrann og amputasjon, forekommer oftest hos røykere. Hvis man slutter å røyke er det en betydelig større sjanse for å overleve (en svensk undersøkelse viser for eksempel at hvis man har åreforkalkning i bena, reduseres risikoen for å dø av åreforkalkning fra omkring 40 % til omkring 5 % i løpet av 10 år, hvis man slutter å røyke).

Graviditet

Sjansen for å bli gravid nedsettes merkbart ved røyking. Røyking påvirker fosteret og barnet får lavere fødselsvekt. Det skyldes sannsynligvis at fosteret gjennom hele graviditeten får mindre oksygen enn hos ikkerøykende gravide. Etter fødselen økes risikoen for sykdom hos barnet markant. Barn av røykende foreldre får således langt oftere mellomørebetennelse og astmatisk bronkitt.

Test deg selv - hvor avhengig er du av røyken


Relevante artikler