Kusma

Hva er kusma?

Kusma er forårsaket av et virus (parotis virus). Det er en av de fem barnesykdommene, og er den av barnesykdommene som har den lengste inkubasjonstid - det vil si tiden fra barnet blir smittet til sykdommen bryter ut - opp mot tre uker. Man er smittefarlig allerede en ukes tid før sykdomsutbruddet. Det kan derfor være litt vanskelig å spore smitteveiene i det enkelte tilfelle.

barn

Idag vaksineres alle barn mot Kusma, Meslinger og Røde hunder ved MMR-vaksinen når de er 15 mnd. og 12 år gamle.

Hvordan får man kusma?

Kusma er nok den minst smittsomme av barnesykdommene. Det er riktignok en virusinfeksjon, men likevel kreves nærkontakt for at dråpeinfeksjonen fra nese og svelg kan spres. Selv om småbarn godt kan få kusma, er sykdommen mest alminnelig etter toårs alderen. I puberteten har halvparten av alle barn hatt kusma. I dag er de fleste barn heldigvis vaksinert mot kusma.

Virus overføres som nevnt via luftveiene. Derfra vandrer smittestoffet med blodbanen vidt omkring i kroppen og kan slå seg ned nesten hvor som helst. I nyrene, hjerteveggen, skjoldbruskkjertel, bukspyttkjertel, kjønnskjertler og sist men ikke minst spyttkjertlene. Blant disse nærer virus en særlig forkjærlighet for ørespyttkjertlene, som sitter i kinnene like foran ørene. På legelatin heter sykdommen da også parotitis som nettopp betyr betennelse i ørespyttkjertelen - parotis.

Hvordan oppleves sykdommen?

Sykdommen begynner ofte med ett til to døgns alminnelig utilpasshet og stigende temperatur. Dertil en trykkende fornemmelse ved kjevevinklene, og etter hvert heves ørespyttkjertelen. Ofte først på den ene side og deretter på den andre etter et par dager. Kusma i kun den ene kjertel forekommer også. Kroppstemperaturen kan stige til 40 grader. Hevelse er nærmest er deigaktig, men spent og øm. Øreflippen stritter ut til siden, og barnet får etterhvert et karakteristisk utseende. I lette tilfeller begrenser hevelsen seg til kun tre til fire dager, ellers varer sykdommen en ukes tid eller litt mer.

Hvordan stiller legen diagnosen kusma?

Normalt kan legen stille diagnosen ut fra de karakteristiske symptomene.

Hvordan er diagnosen?

Selv om kusma med den hevede ørespyttkjertelen og feberen i seg selv kan være ubehagelig, så er det tilfellene hvor sykdommen brer seg til andre organer og kjertler. Dette er mer alvorlig. Hos voksne menn som får parotitis brer sykdommen seg hos 20-30 prosent også til kjønnskjertlene (orkitis)- testiklene - og medfører hevelse, smerter, ømhet og ny temperaturforhøyelse - ofte en ukes tid etter det første sykdomsutbrudd.

Dette er en fryktet komplikasjon fordi den i noen tilfeller kan føre til sterilitet. Blant de sjeldne, få kjønnsmodne menn som rammes av kusma, er det kun halvparten som får orkitis. Kun i en av ti tilfeller er lidelsen dobbeltsidig. Og selv når sykdommen rammer begge testiklene, behøver det IKKe å gå ut over fruktbarheten. Skjer det, er der likevel en sjanse for at fruktbarheten kan vende tilbake. Hos gutter før kjønnsmodning og pubertet, oppstår betennelse i testiklene kun ytterst sjelden.

Hos kvinner kan det enda sjeldnere enn orkitis hos menn oppstå betennelse i eggstokkene. Skjer det, medfører tilstanden ingen endringer i fruktbarheten.

En ikke helt sjelden komplikasjon til kusma er meningitt. Det er en betennelse i hjernehinnene. Vanligvis er meningitis en fryktet sykdom. Men meningitis i forbindelse med kusma - som kan oppstå tre til ti dager etter sykdomsutbrudd - er heldigvis nesten alltid ganske fredelig, selv om den krever særlig omhyggelig overvåking og pleie av den syke. Symptomer på kusma-meningitis er høy feber, hvor barnet ofte ligger med hodepine og kanskje brekninger. Typisk er stiv nakke. Det vil si at hodet ligger litt bakoverbøyd og ikke kan bøyes frem så haken når ned til brystet.

Hvordan behandles kusma?

Bortsett fra sengeleie mens hevelse og feber er på det høyeste, krever kusma ingen særlige forholdsregler!

Selv om det prinsipielt alltid må være feil å bevisst påføre seg selv eller andre en sykdom, så er det nok rimelig at man i hvert fall ikke gjør noe aktivt for å hindre at barn blir smittet med kusma. Får de sykdommen senere i livet, er risikoen for ubehagelige bivirkninger betydelig større.

Barn kan vende tilbakt til skole eller barnehage når de er friske og kjertelhevelsen er på retur.

Hvem skal vaksineres?

I dag gis alle barn MMR-vaksinen som inneholder vaksine mot kusma, meslinger og røde hunder, og gir livsvarige immunitet og beskyttelse.

Skrevet av IreneElgen, spesialist i barnesykdommer og barne- og ungdomspsykiatri, etter et opplegg av Per Grinsted, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler