Meslinger

Hva er meslinger?

Meslinger er en virussykdom som er spesielt smittefarlige. Den forårsakes av et virus man kaller morbilli. På grunn av komplikasjonene som kan oppstå regnes nok meslinger for den mest ubehagelige og den farligste av de barnesykdommene som gir utslett.

Smitten overføres ved dråpeinfeksjon. Selv om den syke isoleres, kan meslinger overføres fra rom til rom. Alle som ikke tidligere har hatt meslinger kan smittes. Spedbarn opp til fire måneders alderen vil ikke kunne smittes dersom moren har hatt meslinger fordi de er beskyttet av hennes antistoffer.

Har du meslinger kan du smitte andre fra åtte dager etter at du selv har blitt smittet, dvs. før sykdommen bryter ut, og til utslettet er forsvunnet eller minst fem dager etter utbruddet. Meslinger smitter ikke via gjenstander eller friske personer.

Hvordan oppleves sykdommen?

Inkubasjonstiden - tiden fra smitte til sykdommen bryter ut - angis litt forskjellig, men en til to uker er det vanlige.

Etter knapt 14 dager skjer dette

 • Temperaturøkning til 39 grader
 • Snue
 • Hoste
 • Røde øyne
 • Skyhet for lys
 • Det kan også forekomme ømme, forstørrede lymfeknuter på halsen, hoste som en sjøløve og vondt i halsen.
 • Det kan også vise seg små, grålige flekker i munnhulen. Disse kalles koptiske flekker og kan altså sees på dette tidspunktet før utslettet viser seg.

Etter tre til fire dager faller muligens temperaturen, men den stiger raskt igjen og samtidig kommer utslettet.

 • Dette begynner typisk omkring ørene og brer seg ned over kroppen og bena i løpet av et døgn eller to
 • Flekkene er i begynnelsen ganske små (et par millimeter) men blir raskt det dobbelte og begynner å flyte sammen
 • Temperaturen som kan nå 40 grader kan holde seg et par dager. Så faller den og det samme gjør utslettet, som imidlertid kan etterlate brunlige flekker
 • En uke etter er barnet friskt igjen

Barn som har hatt meslinger kan først vende tilbake til barnehage eller skole når de er friske. Feberen skal være gått tilbake. Meslinger etterlater livsvarig immunitet. Barn under ett år som utsettes for smitte, bør innen fem døgn ha en immuninnsprøytning hos legen.

I dag tilbys en vaksine mot meslinger, kusma og røde hunder når barnet er 15 måneder gammelt.

Hvordan er prognosen?

Forverres tilstanden eller hvis feberen fortsetter å være høy, skal leg straks kontaktes for å hindre komplikasjoner i form av

Hvis man planlegger graviditet, er det viktig å skaffe rede på om kvinnen har hatt meslinger. Meslinger under graviditeten kan medføre infeksjon av fosteret og i verste fall til dets død. Hvis man er i tvil kan man kontakte sin egen lege og bli vaksinert med paraplyvaksinen. Dette kan ikke gjøres under graviditeten.

Hvordan behandler man meslinger?

Behandlingen er sengeleie i et svalt rom uten for sterkt lys. Hostestillende medisin og febernedsettende medikamenter skal kun gis etter konsultasjon med lege.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler