Brennkopper

Hva er brennkopper/barnesår?

Brennkopper er hudinfeksjoner som skyldes bakteriene stafylo- eller streptokokker, og er temmelig vanlige. Fordi det spesielt er barn som får disse infeksjonene, kalles de populært for barnesår. Et annet navn er impetigo.

Er brennkopper farlig?

Brennkopper er ikke farlige, men fordi de er relativt smittsomme har de stor innvirkning på hverdagen i en barnehage.

Hvordan ser et barnesår ut?

Barnesår starter på tilsynelatende frisk hud, men som regel er det en liten rift eller en kløende eksem som starter utviklingen av barnesår.

Det lille røde, kløende område utvikler seg hurtig til en liten blære med gulfarget puss. Senere oppstår en sårskorpe samtidig med at det kan dannes nye pussfylte blærer i nærheten eller andre steder på kroppen. Som regel begynner barnesår i ansiktet og spesielt rundt neseborene og på baksiden av ørene.

Hvem er i smittefare?

Barn og unge med en kløende hudsykdom som f.eks. barneeksem, er spesielt utsatte for å utvikle barnesår. Derfor er god hudpleie viktig for å forebygge infeksjon.

Hvordan behandler man brennkopper?

Har du mistanke om brennkopper bør du kontakte lege. Kun reseptpliktig medisin vil kunne hjelpe, og det skal helst skje før barnet har smittet søsken eller andre barn i barnehagen.

Behandling består av vask med vann og såpe og etterfølgende lufttørking. Mange leger velger å behandle med en bakteriedrepende salve, men i mer omfattende tilfeller skal det gis antibiotika som tabletter, dråper eller mikstur. Ved lokalbehandling med salve er det viktig å få bløtt opp skorpene og fjerne dem. Det er under disse skorpene bakteriene lever, og behandlingen blir derfor langt mer effektiv når skorpene er fjernet.

Når kan barnet vende tilbake til skole eller barnehage?

Små barn skal først i barnehage når sårene er tørket inn og skorpene falt av. Barnet er dermed smittefritt. Så små barn har generelt ikke forståelse for renslighet og vil hele tiden berøre sårene og klø i dem. Derved økes smitterisikoen.

Skolebarn kan normalt gå på skolen til tross for brennkopper. Barnet skal dog huske at det ikke må klø seg i sårene og ikke minst at han eller hun skal vaske hender hyppig og bruke sin egen kam, børste, vaskeklut og håndkle.

Gode råd

Skrevet av: IreneElgen, spesialist i barnesykdommer og barne- og ungdomspsykiatri, etter et opplegg av Per Grinsted, lege, og Vibeke Manniche, barnelege, Ph.D. Oppdatert i 2015.


Relevante artikler