Vannlatingsproblemer hos kvinner

Hvorfor får kvinner vannlatingsproblemer?

Urininkontinens

Det er særlig kvinner som opplever at de av og til lekker noe. Spesielt skjer dette når de hoster, nyser, ler, hopper eller løper. Dette kan være veldig irriterende og hemmende når man er ute for å ha det gøy, danser eller har gymnastikk. Lekkasjen skyldes at blærebunnens muskler ikke er stramme nok til å holde blærebunnen oppe på plass hele tiden.

Hvilke plager kan følge med vannlatingsproblemer?

Det kan oppstå andre problemer med vannlatingen. For eksempel hyppig trang til vannlating, tendens til blærebetennelse eller problemer med å tømme blæren. Tilstander som under alle omstendigheter krever en leges vurdering og eventuelt behandling. Fra vi var små har vi lært at det er litt flaut hvis man tisser i buksene, og mange skammer seg over å ha vannlatningsproblemer. Men en snakk om ditt "hemmelige" problem vil under alle omstendigheter være en god idé.

Kan man gjøre noe selv?

Det beste man kan gjøre for å forebygge utetthet, er å trene opp bekkenbunnens muskler.

Først og fremst ved å bli bevisst om musklenes eksistens og virkemåte. Med en finger eller to i skjeden kan man knipe sammen og slappe av i musklene. Man kan også prøve å knipe sammen mens man tisser slik at man stanser strålen et kort øyeblikk.

Når man så vet hvilke muskler man skal bruke for at knipe sammen og slappe av igjen kan man begynne treningen. Treningen kan foregå når som helst og hvor som helst - også akkurat nå mens du sitter og leser.

Tell langsomt til 10, mens du kniper mer og mer sammen, tell igjen til 10 mens du slapper av. Gjenta dette 10 ganger og gjør det minst 10 ganger daglig, mens du sitter og ser på TV, venter på bussen også videre. Trening, trening og atter trening livet gjennom holder bekkenbunnens muskler i form.

Kan legen gjøre noe?

Problemer med å holde på vannet kan komme når som helst i livet, men etter overgangsalderen er det et stigende problem som følge av den nedsatte produksjon av kvinnelig kjønnshormon. Derfor opplever noen kvinner som får hormoner at lekkasjenminskes.

Hormoner kan gis som tabletter, som et plaster på huden eller i denne forbindelse mer målrettet: som stikkpiller eller krem til skjeden. Husk at lokalbehandlingen skal være intensiv i minst 14 dager og deretter fortsettes. Dette er ikke en kur, men et langtidsprosjekt.

Medisin-alternativer

Naturlige østrogener som tabletter, plastre, gelé til huden, vaginalkremer, vaginalringer, stikkpiller og til innsprøytning.

Kombinerte østrogen og gestagen preparater med to faser, som tabletter og plastre.

Kombinerte østrogen og gestagen preparater med tre faser, som tabletter.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesiallege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler