Laparoskopi - kikking inn i magen

overskrift: Hva er laparoskopi?

Laparoskopi er en undersøkelse der man ser inn i magen med en liten kikkert som settes gjennom bukveggen.

Selv om røntgen og ultralydundersøkelse kan gi svar på mange skjulte forhold i bukhulen så har disse utvendige undersøkelsene visse begrensninger.Det sier seg selv at man får et bedre inntrykk av forholdene i magen når man kan se på organene med det blotte øye - nettopp slik man gjør ved en laparoskopi.

Før i tiden var man alltid nødt til å foreta en full operasjon hvis man ville se på forholdene i magen - nå kan man i mange tilfeller klare seg med en laparoskopi.


overskrift:Hvordan foregår laparoskopi?


overskrift: Gjør laparoskopi vondt?

Nei! Det hele foregår i full narkose, så man merker ingenting til prosedyren.


overskrift:Hva kan laparoskopi brukes til?

Hvis det ved undersøkelsen finnes forandringer som krever kirurgisk behandling kan en operasjon foretas i umiddelbar fortsettelse av laparoskopien.

I andre tilfeller finner man ut at en operasjon ikke er nødvendig. Man klarer seg med laparoskopien, og pasienten spares for belastningen en operasjon er.

Noen ganger kan det la seg gjøre å foreta det nødvendige inngrepet gjennom laparoskopet. For eksempel foregår sterilisering av kvinner i dag nesten utelukkende gjennom laparoskop. Vannsvulster på eggstokkene kan punkteres og åpnes,og sammenvoksninger kan løsnes.

overskrift: Hvilke fordeler er der ved laparoskopi?

Det er klart at laparoskopien ikke helt kan erstatte kirurgisk behandling. Men i mange tilfeller hvor man kan nøye seg med å bare kikke inn skal du kun være på sykehuset en enkel dag eller to.

Skal du derimot ha en full operasjon må du regne med å være innlagt en uke. Også i etterkant er forløpet lettere etter en laparoskopi. Du er frisk og helt oppe på bena igjen etter få dager.

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist


Relevante artikler