Kondomer

kondomer

Mens kvinner har mange forskjellige prevensjonsmetoder å velge mellom, har menn fortsatt kun kondomet til eget bruk som eneste rimelig sikre metode til forebyggelse av uønsket graviditet.

Kondomer har vært kjent i flere hundre år, men først de siste 60 årene har de vært fremstilt så billig og i et milliontall, slik at de er blitt tilgjengelige for alle.

Tidligere var det noe frekt ved kondomer. Det er selvfølgelig snakk om forebyggelse, men kondomene kan også benyttes mot seksuelt overførbare sykdommer. Menn som bruker dem i deres mer løse forhold, har beskyttelse også for menn, i motsetning til stort sett alle andre metoder som er ren kvinnebeskyttelse.

Hvorfor bruke kondom?

I dag er det altså ingen unnskyldning for ikke å ha en kondom klar, når som helst og hvor som helst hvor det er bruk for det. Det gjelder både kvinner og menn, og etter at den seksuelt overførbare sykdommen AIDS dukket opp i 80-åra, er det blitt enda mer nødvendig å beskytte seg mot såvel uønskede svangerskap som mot kjønnssykdommer.

Bruken av kondom har steget betraktelig de siste 10-20 årene. Spesielt pga. AIDS, og derfor har bruken av kondom blant homofile menn økt i særdeleshet.

Er kondomet sikkert?

Kondomer er sikre hvis de brukes konstant og konsekvent. Det vil si at hvis de brukes hver gang man har sex - og uten at det glir av - ja, så er det en nesten 100 prosent sikker metode.

Hvordan brukes et kondom?

Selv om det er de færreste som er i tvil om hvordan man setter et kondom på, så er det for begynnere alltid nødvendig å først lese gjennom bruksanvisningen som følger med. Kanskje bør en ha en liten generalprøve før premieren. Kanskje er det også en god ide å være sammen om det, slik at det ikke er noe som skal skje i siste øyeblikk, med ryggen til, i mørket, eller under tepper og dyner.

Det er viktig at kondomet anvendes korrekt og ikke ødelegges ved lek, riving eller biting. Sædlegemer kan nemlig smette ut gjennom det minste hull!

Når mannen har hatt utløsning med kondom skal samleiet avsluttes. Forsøker han å fortsette etter utløsningen, vil sæden raskt trenge opp langs kondomveggen. Det betyr at sæden kan renne over, og at kondomet lett glir av når penis trekkes tilbake.

Derfor må samleie avsluttes rimelig raskt etter utløsning. Du trekker penis ut, - samtidig som du eller din partner sørger for å holde på kondomet så det sitter på plass hele veien ut.

Du skal ta kondomet av penis med en viss avstand til kvinnens underliv. Slå knute øverst på kondomet. Press lett på kondomet og sjekke om det fortsatt er tett. Vask eventuelt hendene og kjønnsorganet hvis det er praktisk mulig. Gå og tiss, og du er klar for en andre runde!

Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesialist.


Relevante artikler