Gynekologiske undersøkelse

Er det naturlig å være bekymret?

I større eller mindre grad er vi alle litt sjenerte. Det gjelder blant annet når vi skal vise oss frem. Og det gjelder kanskje spesielt når vi skal presentere våre mest intime deler foran andre mennesker. Til tross for alt frisinn, dekker vi oss fortsatt til med et fikenblad om mulig.

Hvis du skal til underlivsundersøkelse - gynekologisk undersøkelse- merker du kanskje den samme bluferdigheten. Du går til undersøkelse kun hvis det er helt nødvendig.

Hvem får foretatt en gynekologisk undersøkelse?

Unge kvinner opplever kanskje deres første underlivsundersøkelse i forbindelse med at de skal starte med p-piller. Dette er ikke nødvendig med mindre man har mistanke om at man er smittet med en kjønnssykdom.

Leger bruker spekler, som også kalles andenebb etter dets form. Når spekelet er på plass, kan legen se opp til livmormunnen. Samtidig kan det tas slim- og celleprøver ved behov. Det kan ikke merkes. Denne delen av undersøkelsen varer kun kort tid - kanskje et halvt minutt. Så tar legen spekelet ut igjen. Legen bør fortelle deg hva som skjer underveis i undersøkelsen.

Det anbefales at alle kvinner går til gynekologisk undersøkelse hvert tredje år for å ta ny celleprøve av mormunnen. Ellers bør en gå til en slik undersøkelse ved symptomer og plager fra underlivet. Slike plager kan for eksempel være uregelmessig blødning, kløe, svie og utflod.

Hva gjøres under undersøkelsen?

Først kler du av deg nedentil. Oftest har legen et forheng du kan kle av deg bak. Deretter ber legen deg å gå opp i den gynekologiske undersøkelsesbenken, også kalt en stol. Denne benken har to beinholdere på den ene kortenden hvor du så legger ett bein oppi hver.

Legen fører så forsiktig et spekulum opp i skjeden. Et spekulum er et instrument som ligner et andenebb. Når spekelet er på plass, kan legen se opp til livmormunnen. Legen tar så slim- eller celleprøve etter hva som er nødvendig. Prøvetakingen er ikke smertefull. Så tar legen spekelet ut igjen. Denne delen av undersøkelsen tar kort tid , kanskje bare et halvt minutt.

Til slutt kjenner legen med to fingre innvendig i skjeden, eller eventuelt en finger i skjeden og en i endetarmen. Den andre hånda legges flatt oppå magen din. Dersom skjedeinngangen er trang, kan legen bruke bare en finger i skjeden eller endetarmen.

Legen kan nå kjenne livmoren og vurdere dens størrelse og hvordan den ligger. Legen kan av og til også kjenne de to små eggstokkene ut til hver sin side av livmoren. Samtidig kan legen vurdere om det er noen forandringer i underlivet, til sidene, forover og bakover.

Samtidig som legen undersøker deg, vil han eller hun spørre deg om du kjenner ubehag eller smerte. Du kan selvfølgelig også selv si i fra om du kjenner noe ubehagelig. Som regel går dette helt greit uten noen smerte. Også denne delen av undersøkelsen varer kun et kort øyeblikk.

Så er du klar til å sette deg opp, og undersøkelsen er overstått. Det var ikke verre enn dette.

Skrevet av: Katrhine Woie, lege etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, lege


Relevante artikler