Genital herpes virusinfeksjon

Hva er genital herpes?

Genital herpes er en smittsom virussykdom som skyldes herpes simplex - virus. Den angriper hud og slimhinner og viser seg som røde hudpartier med grupper av små væskefylte blærer. Det kan svi og klø. Blærene sprekker og blir til sår som gror i løpet av 2 - 3 uker uten arr. Herpes smitter ved tett fysisk kontakt og ofte ved samleie. Genital herpes viser seg på kjønnsorganene og ved endetarmen. Ved munnsex kan et herpesmunnsår smitte til kjønnsorganene.

Det finnes to slags herpes simplex - virus (HSV). Begge typer kan angripe hud og slimhinner over hele kroppen. Hyppigst ser man at HSV-1 angriper munn og lepper, mens HSV-2 oftest finnes på kjønnsorganene.

Ca. 80 prosent av den voksne befolkning har antistoffer mot HSV-1 i blodet, mens ca. 25% har antistoffer mot HSV-2.

Hvorfor får man genital herpes?

Genital herpes er hovedsakelig en seksuelt overført sykdom. Hvis man har herpes og er gravid er det viktig at man forteller det til legen. Herpesviruset kan nemlig overføres til barnet ved fødselen.

HSV angriper cellene i overhuden og det dannes væskefylte blærer. Fra overhuden beveger viruset seg ned langs nervefibrene til nerveroten. Her inaktiveres viruset og ligger i dvale.

Ved en skade på huden eller hvis immunforsvaret ditt svekkes, for eksempel på grunn av en kraftig forkjølelse, vil HSV kunne aktiveres igjen. Viruset kommer ut til huden og du får herpes.

Hvordan oppleves genital herpes?

Den primære infeksjon kan opptre svært forskjellig. Noen merker ikke noe eller får bare svake symptomer. Andre får kraftige symptomer med feber, muskelsmerter og hodepine sammen med en brennende, sviende smerte på kjønnsorganene og ved endetarmsåpningen. Man kan også få problemer med å late vannet. Blærene forsvinner og sårene gror i løpet av 2-3 uker.

Hvordan kan man unngå å få genital herpes?

Hvordan stiller legen diagnosen genital herpes ?

Ofte vil kombinasjonen av sykehistorien og utslettets utseende gi diagnosen. Man kan påvise virus i skrap fra bunnen av nye blærer. En blodprøve kan underbygge diagnosen.

Mulige komplikasjoner:

Sannsynlig utvikling av sykdommen

Genital herpes utvikler seg svært forskjellig fra person til person. Noen går gjennom hele livet med få eller ingen utbrudd, mens andre får utbrudd regelmessig.

Hyppigheten av utbruddene har heldigvis en tendens til å avta med alderen.

Hva kan jeg selv gjøre?

Finn ut hva som aktiverer din herpessykdom og prøv å unngå dette.

Unngå å klø eller plukke i et herpessår. Du kan smitte deg selv og få utbrudd andre steder på kroppen. Dessuten risikerer du at såret blir forurenset med bakterier og du kan få en bakteriell hudinfeksjon.

Har du mistanke om at du har genital herpes bør du gå til legen. Genital herpes krever som regel behandling.

Hva kan legen gjøre?

Legen kan fastslå om du har genital herpes.

Hun/han kan undersøke om du har en bakteriell infeksjon i tillegg og i så fall behandle den.

Legen kan sette i gang en behandling mot herpes. Behandlingen vil forkorte sykdomsperioden med noen dager. Hvis den skal ha noen effekt er det viktig at den startes så tidlig i som mulig, dvs. ved de første tegn på at et herpesutbrudd kommer.

Midler mot herpesvirus

Etter et opplegg av Flemming Andersen, lege og Ulla Søderberg, spesiallege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler