Utflod og skjedebetennelse (skjedekatarr)

Hva er utflod - og hva er normalt?

Utflod er oftest gulfarget eller melkehvit, og forekommer i alle aldre. Rundt 20 prosent av alle fruktbare kvinner synes utflod er plagsom og bruker daglig truseinnlegg eller bind. Det er vanskelig å angi hva som er normalt i forhold til når man har for mye utflod. Dette fordi både mengde utflod og lukten denne avgir varierer, samtidig som kvinner oppfatter mengden av utflod forskjellig.

Er utfloden misfarget, f.eks. grønnlig eller brunlig, eller man har kløe i skrittet, kan man ha en skjedebetennelse.

Mange tenåringer opplever utfloden sin som unormal, mens andre er plaget av kløe - uten et det er snakk om skjedebetennelse. Ofte handler det om å venne seg til og akseptere sin utflod.

Etter overgangsalderen får mange kvinner økt utflod eller skjedebetennelse på grunn av hormonmangel og tørre slimhinner i skjeden.

Hva er skjedebetennelse?

Skjedebetennelse, også kalt vaginitt, forekommer hvis man har økt mengde utflod og samtidig har vekst av f.eks. bakterier, virus eller sopp i skjeden.

Man har normalt et surt miljø i skjeden med en pH mellom 3,8 og 4,2. pH i skjeden endres hele tiden og er avhengig av blant annet menstruasjonssyklus. Det sure miljøet i skjeden er hensiktsmessig og regulerer bakteriefloraen. De mest kjente bakteriene i skjeden er for eksempel tarmbakterier (E.coli), stafylokokker og streptokokker - disse bakteriene finnes normalt hos friske kvinner.

Andre grupper av bakterier i skjeden kan imidlertid være sykdomsfremkallende. Hvis pH endres kan det medføre en overdreven vekst av forskjellige skjedebakterier og man får en skjedebetennelse. Dette er altså en type skjedebetennelse man ikke blir smittet av - den oppstår av den bakteriefloraen man allerede har i kroppen.

Man kan også bli smittet med fremmede bakterier og virus f.eks. ved samleie eller andre former for sex - oralt eller analt.

Hva er symptomene på skjedebetennelse?

Symptomene er først og fremst:

Hvilke former for skjedebetennelse finnes det?

Ved skjedebetennelse er den normale bakteriefloraen i skjeden blitt erstattet med sykdomsfremkallende mikroorganismer som bakterier, sopp, virus eller parasitter.

De mest kjente er:

Utover dette kan virusinfeksjonene nedenfor gi symptomer på skjedebetennelse selv om disse infeksjonene oftest sitter i skrittet, altså utenfor skjedeinngangen.

Hvordan stilles diagnosen og hvordan behandles skjedebetennelse?

Hva kan man selv gjøre for å unngå skjedebetennelse?

Virker yoghurt og andre sure melkeprodukter helbredende eller forebyggende?

Det finnes ikke noe vitenskapelig belegg for at sure melkeprodukter kan motvirke bakterier, virus eller sopp i skjeden.

Noen bruker daglig sure melkeprodukter eller f.eks. stikkpiller i skjeden for å "stabilisere miljøet". Dette skader ikke, men hjelper faktisk heller ikke. Nylig viste et dansk forsøk med "Vivag-stikkpiller " gitt til friske kvinner uten tidligere tilfeller av sopp i skjeden at noen faktisk fikk sopp i skjeden etter bruk av slike stikkpiller. Det er derfor tvilsomt om disse kan anbefales.

Etter et opplegg av Niels Lund, spesialist og Charlotte Floridon, lege. Oppdatert i 2016.


Relevante artikler