Underlivssmerter
Hva er underlivssmerter?
Alle kvinner kan en gang imellom kjenne noe i underlivet. For eksempel i forbindelse med menstruasjonene. Det behøver ikke å være egentlig ubehag, bare en fornemmelse.
Til andre tider SIGNALISERER underlivet med smerter, men det kan være veldig vanskelig å finne ut av hvor smertene kommer fra. Og det er mange muligheter.
Hvordan oppleves sykdommen?
Smertene kan stamme fra urinveiene, fra tarmsystemet eller fra kvinnens underlivsorganer.
Smerter fra underlivsorganene
Signalene kan komme fra selve livmoren eller fra livmorhalsen. Da gjør det vondt foran og dypt i underlivet. Eventuelle smerter ved samleie vil føles samme sted.
Gjør det vondt ute i sidene nederst i magen og nedover i lysken kan smertene stamme fra eggstokker eller eggledere. Men slike smerter kan også stamme fra tykktarmen eller musklene i underlivet.
Smerter fra tidligere underlivsbetennelse
Kvinner som tidligere har hatt underlivsbetennelse kan, selv om infeksjonen for lengst er overstått, av og til merke underlivet. Kanskje på grunn av arrdannelse eller mindre sammenvoksninger, kanskje på grunn av spente eller ømme muskler.
Disse smertene kan være ganske konstante, men veksler ofte i styrke og øker når man er anspent eller stresset.
Smerter fra tarmregionen
Liknende smerter i høyre og venstre del av underlivet og litt høyere oppe, av kolikkaktig, knipliknende type - opptrer hos mange sunne og friske kvinner, spesielt litt ut på dagen eller ut på ettermiddagen. De er som regel ledsaget av en følelse av å være sliten, og kan være så voldsomme at du må legge deg ned og bøye knærne opp mot magen. Denne type smerter stammer sjelden fra underlivet, men vanligvis fra tykktarmen, en slags tykktarmskolikk.
Smerter fra urinveiene
Smerter som stammer fra urinveiene - blærebetennelse og andre infeksjoner - gir som regel også andre symptomer. Det kan være hyppig eller sviende vannlating, og da er det ikke så mye tvil om årsaken.
En annen årsak til underlivssmerter er en tilstand, man kaller endometriose. Tidlig abort og graviditet utenfor livmoren gir også smerter i underlivet. Har man mistanke om at det kan være det som er galt, bør man gå til sin egen lege og bli undersøkt.
Hva kan din lege gjøre?
Akutte plutselige smerter blir man alltid forskrekket over. Mer kroniske smerter som kommer igjen og igjen kan selvfølgelig også være foruroligende. Derfor er det gjerne en god ide å kontakte legen og kanskje bli undersøkt, så du kan få en forklaring. Legen vil i den forbindelse spørre deg om menstruasjonene, vannlatingen, avføringen, kvalme, oppkast og feber. Kanskje vil det også bli mulighet til å snakke litt om det som skjer omkring deg, din familie, venner, arbeid og sexliv. Om du lever en god og sunn tilværelse eller om du er presset, belastet og stresset i din hverdag, kan bety mye. Vantrivsel kan godt gi uklare smerter og ubehag i underlivet, uten at du er klar over sammenhengen.
Etter et opplegg av Erik Fangel Poulsen, spesiallege. Oppdatert i 2016.