Medikamentmisbruk

Piller

Hva er avhengighet av legemidler?

Å være avhengig av et legemiddel er IKKe nødvendigvis ensbetydende med et misbruk.

Mange kroniske sykdommer krever en fast, daglig medisin, enten for å overleve, som når man har behov for insulin ved sukkersyke, eller for å kunne opprettholde en noenlunde menneskeverdig tilværelse, f.eks. hvis man har sterke smerter som ved alvorlig leddgikt eller kreftilstander.

Hva er legemiddelmisbruk?

Å ta medisin uten at det foreligger noen tilgrunnliggende sykdom eller tilstand, kalles derimot for medisinmisbruk.

En lang rekke legemidler kan være årsak til misbruk. Spesielt nerve- og sovemedisin samt smertestillende medisin.

Hvorfor misbruker noen medisin?

Hvis du er i en krise eller en konflikt, kan det for noen være fristende å glemme eller skjule problemet med alkohol eller beroligende medisiner. Dette kan være starten på et medikamentmisbruk. Hvis du ikke får annen hjelp til å løse problemene dine, risikerer du veldig lett og hurtig en psykisk og fysisk avhengighet av medikamentene du tyr til.

Den fysiske tilvenning skyldes at kroppen venner sig til stoffet og krever daglig tilførsel, ofte i større og større mengder etterhvert.

Den psykiske tilvenning skyldes, at den medisin du inntar gir en eller annen form for stimulans eller bare sløver deg.

Hvor kan man søke hjelp?

Hvis du har et medisinforbruk eller er på vei inn i et misbruk, bør du prøve å få hjelp så hurtig som mulig, gjerne støttet av familie og venner. Men det er ikke noen lett oppgave å komme ut av et medikamentmisbruk, spesielt fordi plutselig fravær av medikamentet kan gi abstinenser - kroppen har vendt seg til stoffet og skriker etter mer medisin.

Du bør kontakte legen, som kanskje kna hjelpe deg å løse noen av de konflikter, som kan være årsak til misbruket. Han kan i alle fall hjelpe deg med å trappe ned mediakmentbruken på en forsvarlig måte.

Hvordan kan et misbruk begynne?

Det er ikke alltid medikamentbruk starter med konflikter eller problemer. Litt hodepine, vondt i musklene eller bare litt tretthet fjernes i starten med alminnelige preparater med smertestillende effekt som kan kjøpes uten resept. Tabletter, som inneholder kodein, omdannes i kroppen til små mengder morfin. En mengde, som i starten er i stand til at fordrive ubehaget må etterhvert økes for å virke. Dette skyldes en tilvenningseffekt, som også gjør at det kan bli vanskelig å fungere uten medikamentet, selv om årsaken til ubehaget er forsvunnet. Derfor kan det fort bli en vane å ta to, tre eller flere tabletter.

Dette er bare et eksempel på, hvor hurtig og lett et medisinmisbruk kan utvikle seg på - en tilsynelatende uskyldig tablettinntak tar plutselig overhånd.

medisin får vi alle bruk for på et eller annet tidspunkt i tilværelsen. medisinen er livsviktig for mange mennesker, men medisinen kan også bli et mareritt eller en katastrofe for de mennesker, som ender med å bli avhengige av den uten sykdomsårsak - altså misbruk.

Etter et opplegg av Per Grinsted, lege.


Relevante artikler