Nattlig vannlating hos voksne

Hvorfor må man opp om natten for å late vannet?

Å måtte stå opp flere ganger om natten for å late vannet er noe mange opplever når de blir eldre. Man forbinder ofte nattlig vannlating med eldre menn. Dette skyldes at nattlige vannlatinger (latin: nocturi) er det vanligste symptomet på en godartet forstørrelse av prostatakjertelen. Nye undersøkelser har imidlertid vist at også mange eldre kvinner plages av nocturi.

Nattlige vannlatinger kan skyldes andre sykdommer, men forstørrelse av prostata er vanligste årsak hos eldre menn. Grunnen til dette er at urinrøret hos menn går gjennom prostatakjertelen noen få centimeter. Når kjertelen vokser klemmes urinrøret sammen. Det blir dermed vanskeligere å late vannet og blæren tømmes ikke helt ved hvert toalettbesøk. Urinblæren vil derfor fylles oftere, og man må oftere på do.

Hva er de vanligste årsakene til nattlig vannlating hos voksne?

Å måtte stå opp om natten for å late vannet kan altså være et symptom på en sykdom som kan/bør behandles. Man bør derfor snakke med en lege om slike problemer.

Hva kan man selv gjøre for å minske problemet?

Man bør tenke på hvor mye væske man drikker og når man gjør det. Det er viktig å få i seg mye væske, og det er ingen god løsning på vannlatingsproblemet å bare drikke mindre. Men man kan drikke rikelig om dagen og unngå væskeinntak i timene før man legger seg.

Man bør tenke over hvilken type væske man drikker. Te, kaffe og alkohol virker vanndrivende og man bør derfor drikke så lite som mulig av dette om kvelden.

Det kan være en god ide å registrere hvor mye og hvilken væske man drikker og på hvilket tidspunkt. Ofte tenker man ikke over sine drikkevaner. En liten registrering kan være nyttig for å kartlegge sine vaner og uvaner.

Etter et opplegg av Betina Nørby, lege og Poul Chr. Frimodt Mølller, overlege.


Relevante artikler