Salmonellainfeksjon - hvordan unngår du dem?

Salmonella er en bakterie. Den finnes først og fremst på fjærkre, i og på egg, i ubehandlet melk og i kjøtt og vann. Den finnes også blant kjæledyr som skilpadder og fugler. En salmonella infeksjon er derfor forårsaket av mikroorganismer i salmonellabakteriens familie.

Hvor viser smitten seg?

Bakteriene angriper mave- tarmkanalen. I mer alvorlige tilfeller kan den gå over i lymfesystemet og i blodbanen. Bakteriene angriper alle aldersgrupper og begge kjønn. Personer som i allerede er svake, dvs. syke, barn og eldre mennesker vil være vesentlig mer utsatt for alvorlige infeksjoner end andre.

Hvilke symptomer gir salmonella bakteriene?

Bakteriene kan gi både en lett infeksjon med diaré 2-3 ganger om dagen i et par dager, og så kan den gi alvorlige infeksjoner med hyppige avføring, mavekramper og truet almen tilstand. De hyppigste symptomer er:

De fleste mildere former for salmonella infeksjoner går over etter 4-7 dager uten annen behandling enn hvile og væske. I andre tilfeller er det nødvendig med antibiotika behandling. Det skal du derfor snakke med din lege om.

Når skal du oppsøke lege?

Hva kan du gjøre for å unngå salmonella infeksjoner?

De to viktigste regler er:

Hvilken renslighet er nødvendig?

Den personlige hygiene består i at du alltid skal vaske hender innen du begynner å lage mat.

Å vaske hender betyr at man vasker hendene grundig med såpe, skyller dem godt og tørker dem i et tørt håndkle.

Du skal også vaske hender når du skifter fra en matvare til en annen i matlagingen. F.eks. når du har ordnet grønnsaker vasker du hender innen du begynner å ordne kjøttet og omvendt. Dette er nødvendig for å unngå kryssinfeksjon mellom de forskjellige matvarer.

En god gammel regel som desverre ikke håndheves så strengt lenger er: husk alltid å vaske hendene etter besøk på toalettet.

Renslighet i forbindelse med maten, omfatter følgende ting:

Når du har brukt redskaper i tilberedningen av matvaren som f.eks. gafler og knive, skal de alltid vaskes med såpe og vann innen du bruker dem til andre matvarer. På den måten unngås at smitten bæres mellom de forskjellige matvarene.

Hvilken tilberedning av maten er nødvendig for å unngå salmonella bakterier?

For å være sikker på at salmonella bakteriene drepes ved tilberedningen av maten, skal de oppvarmes. Det sikreste er derfor å gjennomsteke og koke maten helt.

Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier.


Relevante artikler