Salmonellainfeksjon - hvordan unngår du dem?
Salmonella er en bakterie. Den finnes først og fremst på fjærkre, i og på egg, i ubehandlet melk og i kjøtt og vann. Den finnes også blant kjæledyr som skilpadder og fugler. En salmonella infeksjon er derfor forårsaket av mikroorganismer i salmonellabakteriens familie.
Hvor viser smitten seg?
Bakteriene angriper mave- tarmkanalen. I mer alvorlige tilfeller kan den gå over i lymfesystemet og i blodbanen. Bakteriene angriper alle aldersgrupper og begge kjønn. Personer som i allerede er svake, dvs. syke, barn og eldre mennesker vil være vesentlig mer utsatt for alvorlige infeksjoner end andre.
Hvilke symptomer gir salmonella bakteriene?
Bakteriene kan gi både en lett infeksjon med diaré 2-3 ganger om dagen i et par dager, og så kan den gi alvorlige infeksjoner med hyppige avføring, mavekramper og truet almen tilstand. De hyppigste symptomer er:
- Diaré.
- Mavekramper.
- Kvalme og oppkast.
- Feber.
- Evt. blod i avføringen.
De fleste mildere former for salmonella infeksjoner går over etter 4-7 dager uten annen behandling enn hvile og væske. I andre tilfeller er det nødvendig med antibiotika behandling. Det skal du derfor snakke med din lege om.
Når skal du oppsøke lege?
- Hvis diareen fortsetter i mer enn 24 timer.
- Hvis avføringen kommer med 10-15 minutters intervall.
- Hvis avføringen blir hyppigere og mer voldsom.
- Alvorlige mavekramper.
- Blod i avføringen.
- Feber på 38,9 grader eller over.
- Dehydrering (uttørring). Hyppige avføring og oppkast gjør at kroppen mister mye væske, salt og mineraler. Hvis du mister mer væske enn du kan drikke, oppstår uttørring. Man snakker om alvorlig uttørring, hvis slimhinnene i munnen ikke lenger kan holdes fuktige, hvis tungen blir tørr, hvis huden blir tørr og sprekker, hvis urinen blir mørk eller du ikke lengre kan tisse. Dehydrering som gi slike symptomer skal alltid gjøre at du tar kontakt med legen. Vær veldig oppmerksom på dette problemet hos babyer og eldre.
- Gulfarging av huden eller øynene. Dette kan være et tegn på at leveren eller galleveiene er påvirket.
Hva kan du gjøre for å unngå salmonella infeksjoner?
De to viktigste regler er:
- Renslighet.
- Tilbered maten slik at den blir gjennomstekt/kokt.
Hvilken renslighet er nødvendig?
Den personlige hygiene består i at du alltid skal vaske hender innen du begynner å lage mat.
Å vaske hender betyr at man vasker hendene grundig med såpe, skyller dem godt og tørker dem i et tørt håndkle.
Du skal også vaske hender når du skifter fra en matvare til en annen i matlagingen. F.eks. når du har ordnet grønnsaker vasker du hender innen du begynner å ordne kjøttet og omvendt. Dette er nødvendig for å unngå kryssinfeksjon mellom de forskjellige matvarer.
En god gammel regel som desverre ikke håndheves så strengt lenger er: husk alltid å vaske hendene etter besøk på toalettet.
Renslighet i forbindelse med maten, omfatter følgende ting:
Når du har brukt redskaper i tilberedningen av matvaren som f.eks. gafler og knive, skal de alltid vaskes med såpe og vann innen du bruker dem til andre matvarer. På den måten unngås at smitten bæres mellom de forskjellige matvarene.
- Bruk alltid to forskjellige skjærebrett når du ordner kjøtt og grønnsaker. Skift skjærebrett og kniv når du skifter matgruppe.
- Skift oppvaskklut hver dag. Vask oppvaskkluter på minst 60 grader.
- Mat skal oppbevares i kjøleskap. Pass spesielt på hakket kjøtt, fjærkre og fisk. Disse matvarer tåler ikke lang tids transport i varme, da de har en stor overflate som bakteriene kan sitte på.
Hvilken tilberedning av maten er nødvendig for å unngå salmonella bakterier?
For å være sikker på at salmonella bakteriene drepes ved tilberedningen av maten, skal de oppvarmes. Det sikreste er derfor å gjennomsteke og koke maten helt.
- Fjærkre skal alltid gjennomstekes eller kokes
- Hakket kjøtt skal alltid gjennomstekes eller kokes
- Hvis man ikke vil bruke pasteuriserte egg, der man skal bruke rå egg, bør man skolde eggene i kokende vann i 5 sekunder, før de brukes. Husk å aldri knekke ett rått egg på kanten av en skål som inneholder andre matvarer. På de fleste egg sitter smitten kun på skallet! Hvis man vil være sikker, så bruk kun pasteuriserte egg der hvor det anvendes rå egg, og kok dem ellers hardkokte.
Etter et opplegg av Christel Bech, sykepleier.