Avføringsprøve

overskrift: Hva brukes en avføringsprøve til?

En avføringsanalyse er en undersøkelse som kan brukes til mange forskjellige ting. Den brukes bl.a. til å påvise blod i avføringen, noe som kan forekomme ved tarmkreft, magesår eller dysenteri (akutt smittsom tarmbetennelse).
Avføringens fettinnhold kan også undersøkes, noe som er viktig ved lidelse der tarmen ikke tar opp nok fett til kroppen.

overskrift: Hvordan foretas en avføringsanalyse?

Avføringen kan undersøkes v.h.a. en strimmel (stix) eller ved en spesiell tablett som påføres avføringen. Dermed kan forskjellige innholdsstoffer i avføringen påvises.
Man bør unngå å innta kosttilskudd (f.eks. c-vitamin) samt visse matvarer (f.eks. rødt kjøtt) før undersøkelsen. Hvis du er i tvil, spør din lege.

overskrift: Hvordan tas prøven?

Som regel vil du få utlevert en spesiell beholder av din lege. Inni denne beholderen er det en mindre, helt lufttett beholder med en skje av plast. I denne beholderen skal du plassere din avføring. Du putter den lille beholderen inn i den store, og leverer den til din lege eller sykepleier, som igjen sender dem til mikroskopisk undersøkelse.

Etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege.


Relevante artikler