ERCP

Skrevet av Odd Helge Gilja, lege, Dr. med.. Artikkelen er ikke oppdatert siden 2000.

overskrift: Hva er ERCP?

ERCP (endoskopisk retrograd cholangio-pancreatografi) er en kikkhullsundersøkelse med røntgen og anvendelse av røntgen og kontrastvæske hvor man undersøker utførselsgangene som går fra leveren, galleblæren og bukspyttkjertelen til tolvfingertarmen (den første delen av tynntarmen).


overskrift: Når anvendes ERCP?

ERCP anvendes bl.a. til å avsløre uregelmessigheter i utførselsgangene fra leveren, galleblæren og bukspyttkjertelen til tolvfingertarmen.


overskrift: Hvordan foretas ERCP?

Før den egentlige undersøkelsen faster man. Man må hverken spise eller drikke (heller ikke vann). Dessuten vil man få beroligende medisin for å slappe av. Kanskje vil man få sprøytet lokalbedøvende middel ned i halsen for at endoskopet, som er et bøyelig kikkertrør, ikke skal irritere i halsen.


overskrift: Er ERCP farlig?

Det er en liten risiko for at man kan være allergisk overfor innholdsstoffene i kontrastmiddelet. Derfor er det viktig at man forteller om man tidligere har reagert allergisk overfor kontrastvæske.

Ved graviditet bør man være oppmerksom på om kontrastmiddelet kan skade barnet.

Endelig bør man være særlig oppmerksom ved alvorlige lever-, hjerte- eller nyresykdommer. I disse tilfellene vurderes det av en spesialist om det kan være noen risiko ved undersøkelsen.

Risikoen for skadevirkninger etter røntgenbilder er veldig liten. Moderne røntgenapparatur er designet til å ta bilder av veldig høy kvalitet, men med bruk av veldig lave stråledoser.

Etter et opplegg av Carl J. Brandt, lege


Relevante artikler