Koloskopi - innvendig undersøkelse av tykktarmen

Skrevet av Odd Helge Gilja, lege,Dr. med.


overskrift:
Hva er en koloskopi?

Før i tiden var det kun mulig å undersøke endetarmen og nederste del av tykktarmen ved hjelp av fingertykke metall- eller plastrør som kun kunne føres 25 centimeter opp i tarmen. Den øvrige delen av tarmsystemet var kun tilgjengelig for vurdering ved røntgenundersøkelse etter innsprøyting av kontraststoff nedenfra. Kontrasten passerte gjennom hele tykktarmen og endte ved blindtarmen og overgangen til tynntarmen.

Disse undersøkelsene gjøres mye mindre av idag etter at koloskopet er kommet til.

overskrift: Hva er et koloskop?

Kolon er det greske navnet for den øverste delen av tykktarmen og skopi betyr å kikke eller speide omkring - derav navnet koloskopi.

Koloskopet er et bøyelig fiberrør, som er nærmere to meter langt, forsynt med en kraftig lyskilde og en skylleanordning til rensing av linsen, så det hele tiden er fritt utsyn gjennom skopet. Det kan også pumpes luft inn og suges ved behov. Koloskopet kan dessuten være forsynt med instrumenter av forskjellig art, f.eks. til taking av vevsprøve.


overskrift:
Hva brukes koloskopi til?

Gjennom koloskopets kikkert er det mulig for legen å studere slimhinnen og de overfladiske blodkarene hele veien gjennom tykktarmen. Det er også mulig å oppdage sårdannelser, polypper, utposninger og svulster.

overskrift: Hva skjer før undersøkelsen?

Før undersøkelsen får man avføringstabletter for å tømme tarmen best mulig før undersøkelsen. Det finnes mange forskjellige tømmingsmåter som alle har til hensikt å gjøre tarmen ren slik at sikten blir optimal.


overskrift:
Hvordan foretas koloskopi?

Koloskopi foretas under lett bedøvelse. Et beroligende middel sprøytes inn i en blodåre og du døser lett de 15 til 30 minuttene undersøkelsen varer.

Du ligger på rygg og på siden under selve undersøkelsen. På den måten blir ikke tarmene så lett presset sammen av kroppsvekten.

Under undersøkelsen pumper legen luft inn i tykktarmen for å spile den ut, slik at det blir mulig å se tarmens vegger. Ofte må en assistent trykke på magen din for at skopet skal komme videre opp i tarmen. Noen ganger må en også bruke røntgengjennomlysning for å se nøyaktig hvor i tarmen skopet befinner seg.


overskrift:
Hvordan kommer jeg hjem etter undersøkelsen?

Du kan eventuelt ha litt problemer med avføringen i tiden etter undersøkelsen. Det er derfor en god idé hvis du kan avtale hjemtransporten med dine pårørende. Hvis du ikke kan holde på avføringen, kan du få en bleie fra avdelingen.


Etter et opplegg av: Erik Fangel Poulsen, spesialist


Relevante artikler